În disperare de cauză, angajaţii regiei clujene ies în stradă.
Aproximativ 100 de angajaţi ai RADP Cluj au protestat în fata Curţii de Apel Cluj împotriva unei decizii a instanţei, care obligă Regia să achite despăgubiri în valoare de 2,8 milioane de lei unei firme din Zalău, GPI Turism. Nemulţumirile protestatarilor au pornit de la o decizie a Curţii de Apel, pronunţată săptămâna trecută în dosarul „Patinoarul”.
Magistraţii Curţii de Apel a dat câştig de cauză societăţii GPI Turism, după aproximativ cinci ani de porcese.
„Practic am început cu un contract de asociaţiune, apoi am semnat contractul în 2005. După prima iarnă, Gheorghe Pop, administratorul firmei GPI Turism, nu a mai fost de găsit. RADP a reziliat atunci contractul unilateral, iar Pop a dat în judecată RADP pentru plata prejudiciului” spune Olimpiu Tescar, preşedintele sindicatului „Dreptatea”, al angajaţilor RADP.
2,8 milioane de lei „daune”
RADP trebuie să plătească firmei din Zalău aproximativ 2,8 milioane de lei, sumă ce reprezintă venituri nerealizate de GPI Turism în perioada 2006 – 2009, alături de penalităţi şi dobânzi sau uzura utilajelor.
„S-au parcurs toate căile până s-a ajuns la Curtea de Apel. Aici, avocaţii RADP au prezentat documente care arătau că expertiza nu avea baze legale şi ştiinţifice şi că acest cuantum nu este de 2,8 milioane de lei. Curtea de Apel nu a luat în considerare aceste documente întocmite de Corpul Experţilor Contabili Autorizaţi din România. Patinoarul a funcţionat doar câteva luni pe an, iarna, ori nu puteau să aibă un prejudiciu atât de mare, Deşi Curtea s-a pronunţat, nu am primit încă motivarea. Practic, pichetarea, are ca scop urgentarea acestei motivări, ca să ştim ce avem de făcut. Vom ataca decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie” susţine Olimpiu Tescar.
Nemulţumiri scrise, nu scandate
Cei aproximativ 100 de angajaţii RADP prezenţi la pichetarea Curţii de Apel nu au scandat slogane, ci au afişat pancarte cu mesaje ca „Banul este ochiul dracului. Noi îl vrem pe dracul orb şi pe magistraţi corecţi”, „Nu se poate jusiţie oarbă cu judecători chiori” sau „Munca noastră cinstită şi banii copiilor noştri – furaţi pe judecăţi nedrepte şi le daţi Mafiei”.
Printre mesaje, protestatarii au adus un steag negru alături de un panou cu fotografia fostului preşedinte al Cartelui Alfa Cluj, Grigore Pop, decedat zilele trecute, cu mesajul „Nedreptatea ucide!”.
Procesul cu GPI Turism a blocat pentru angajaţii RADP negocierile pentru salarii, care, conform preşedintelui sindicatului „Dreptatea”, oricum sunt plătite cu întârziere. Olimpiu Tescar, a declarat că, dacă regia va trebuie să plătească suma de 2,8 milioane de lei, va intra în faliment.
Cum a apărut problema
RADP a semnat contractul cu GPI Turism în 2005 şi a avut ca obiect de activitate administrarea patinoarului situat în cartierul Mărăşti, în apropiere de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, patinoar care aparţinea RADP. Ulterior, a fost semnat un contract similar cu societatea Contur, care a avut acelaşi obiect. GPI Turism a deschis atunci o acţiune în instanţă pentru a-şi recupera investiţia.