În primul trimestru al anului, producţia de ciment a crescut cu 13%, iar vânzările pe piaţa internă s-au majorat cu 7%, potrivit reprezentanţilor patronatului de profil.
În schimb, INS şi Eurostat indică, pentru România, o scădere a volumului lucrărilor de construcţii în primele trei luni, scădere care a continuat şi în luna aprilie. Care ar putea fi explicaţia acestui fenom în condiţiile în care producţia de ciment este evident dependentă de volumul lucrărilor de construcţii.
„Producţia neterminată”
Producţia de ciment anunţată, este fără îndoială, una reală, iar datele din statistici indică raportările antreprenorilor din construcţii, spun specialiştii din construcţii. Pentru situaţia apărută (producţie de ciment mai mare şi lucrări de construcţii în scădere) există câteva explicaţii.
Expertul în infrastructură în cadrul Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), Alexandru Dobre consideră că una din explicaţii ar putea fi o practică mai veche în industrie şi anume „declararea unei producţii neterminate”.
„Nu numai în construcţii ci şi în alte domenii există o astfel de practică. De exemplu, constructorul încasează banii în avans, raportează lucrarea, însă ea nu e terminată. O astfel de metodă exista şi înainte de 1990 şi se denumea generic prin „producţie netetminată”. Drept urmare, deşi lucrările de construcţie continuă şi în perioada următoare, ele nu mai apar raportate în statistici ulterioare încasării banilor”, ne-a declarat Alexandru Dobre.
O altă explicaţie ar putea fi întârzierea eliberării facturilor pentru anumite lucrări, dar care plăţi se vor regăsi în raportările viitoare. Constructorii eliberează factura când sunt siguri că beneficiarii vor plăti. Altfel, constructorul ar plăti în avans TVA şi nu este sigur când şi-l va recupera.
Lucrările de infrastructură, în scădere
„Situaţia economică fiind una dificilă, există situaţii când antreprenorul este nevoit să taie factură după terminarea lucrărlor, cu o anumită întârzieri mai ales dacă beneficiarul are probleme financiare. În acest caz însă, cu siguranţă lucrărilor vor fi raporate în statistici, după câteva luni”, a mai precizat specialistul ARACO.
Pentru primele patru luni ale anului, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 4,5% raportat la perioada similară a anului trecut. Scăderi au fost consemnate atât la lucrările de construcţii noi, dar şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,5% fiecare). Doar la lucrările de reparaţii capitale s-a înregistrat o creştere cu 17,4%.
Pe obiecte de construcţii a fost o creştere la clădirile nerezidenţiale (+3,6%). La clădirile rezidenţiale şi la construcţiile inginereşti s-au înregistrat scăderi cu 16,5%, respectiv cu 3,4%.
„Scăderile de anul trecut au continuat şi în primele luni ale anului. Nu sunt încă semne clare care să arate că sectorul şi-ar putea reveni. De exemplu, construcţiile de locuinţe sunt la jumătate dacă comparăm cu anii dinaintea crizei, iar statul bagă deocamdată, foarte puţini bani pentru blocurile ANL”, a precizat Adriana Iftime, secretar general al Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC).
Evoluţie
Cel mult stagnare
Reprezentanţii PSC spun că nici în lunile care vor urma nu vom asista la o revenire pe piaţa construcţiilor.
„Investiţiile private sunt foarte puţine, iar bani pentru lucrări publice nu prea există. Comenzi sunt destul de puţine, ceea ce pune în dificultate sectorul de construcţii. Este foarte posibil ca să nu se fi atins căderea maximă în construcţii. Cel mult, s-ar putea ca în acest an să avem parte doar de o stagnare, de creşteri încă nu putem discuta”, ne-a declarat Adriana Iftime, secretar general PSC.
Piaţa cimentului
Au crescut vânzările la intern
Piaţa totală a materialelor de construcţii din România a avut o valoare de 4,4 miliarde euro anul trecut.
Producţia de ciment din România a crescut cu 13% în primul trimestru, la 798.000 de tone, iar vânzările pe piaţa internă s-au majorat cu 7%, la 734.000 tone, a declarat, Mihai Rohan, preşedintele patronatului de profil CIROM.
„Piaţa cimentului a avut o valoare de 500-600 milioane euro anul trecut şi nu ne aşteptăm la evoluţii spectaculoase în 2011″, a spus preşedintele patronatulului din industria cimentului şi altor produse minerale pentru construcţii.
El a apreciat că piaţa totală a materialelor de construcţii din România a avut o valoare de 4,4 miliarde euro anul trecut. Producţia de ciment a scăzut a scăzut cu circa 11% anul trecut, la 6,9 milioane tone, iar consumul intern s-a comprimat cu 12%, la 6,85 milioane tone.
Preşedintele CIROM estimează că piaţa ar putea stagna sau creşte cu 1-2% în 2011, iar în 2012, an electoral, ar putea avansa cu 3-5%, susţinută în principal de lucrările de infrastructură sau cele inginereşti.