21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum au ajuns românii „categorie vulnerabilă"

Cum au ajuns românii „categorie vulnerabilă”

Guvernul a aprobat joi un proiect de ordonaţă pentru protejarea consumatorului casnic, astfel încât, timp de nouă luni, cetăţenii să nu fie afectaţi de o eventuală scumpire a gazului. Astfel, de la 1 iulie şi până în aprilie 2012, populaţia, dar şi producătorii de energie termică (numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice) vor plăti un preţ constant la gaze.

În schimb, eventualele majorări la preţul gazului metan vor fi direcţionate către consumatorii industriali care ar putea suportascumpiri, în perioada următoare, de chiar 30%.

Un singur preţ

Specialistul în energie, Jean Constantinescu ( care este şi preşedintele Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Izvoarelor de Energie – IRE) atrage însă atenţia că o astfel de decizie nu este conformă cu acordurile semnate de autorităţi cu organizmele Uniunii Europene, iar proiectul de ordonanţă adoptat tratează toată populaţia României drept o „categorie vulnerabilă”.

„Autorităţile române s-au angajat să liberalizeze piaţa energiei electrice şi a gazului metan. UE solicită, de exemplu, un singur preţ la gaz metan, un preţ de piaţă, nicidecum o aliniere la preţurile din Europa. Această ordonanţă nu rezolvă situaţia din România şi transformă întreaga populaţie într-o categorie vulnerabilă. În ultimii ani, nu au fost aplicate măsuri care să ducă la eliminarea preţurilor reglementate”, ne-a declarat Jean Constantinescu.

Ordonanţa va intra în vigoare la 1 iulie şi prevede că un coş de consum va fi aplicat consumatorilor cansici şi producătorilor de energie termică, iar al doilea coş vizează consumatorii industriali.

„Mecanism ţintit”

În prezent, funcţionează un sistem de preţuri paralele, neagreat de UE. O parte din consumatorii denumiţi „interuptibili” (exemplu cel mai cunoscut, Interagro) aveau posibilitatea să achiziţioneze gaz numai din producţia internă, la preţuri mult mai mici. Gazele din producţia internă costă 160-170 de dolari mia de metri cubi, în timp ce la importuri preţurile au ajuns până la 400 de dolari mia de metri cubi, pentru acestea fiind estimate creşteri şi mai mari. Importurile de gaz provin direct sau indirect de la Gazprom.

Sistemul de protecţie socială pentru consumatorii casnici de gaze există şi în alte ţări UE, însă acesta este destinat unui număr mic de cetăţeni, în timp ce în România situaţia economică impune o „abordare graduală”.

„Nu s-a realizat până în prezent niciun pas pentru punerea la punct a unui mecansim ţintit pe adevăraţii consumatori vulnerabili. Totul este tratat la gramadă, ceea ce nu este tocmai corect. Unii nu pot plăti şi trebuie ajutaţi, alţii au un nivel care le-a putea permite să plătească o parte, însă există şi cetăţenii care nu au probleme materiale. Autorităţile nu vor avea de ales, în perioada următoare vor fi nevoite să lanseze acest mecanism”, a menţionat Jean Constantinescu.

Cele mai citite

Companiile de stat din România au înregistrat o scădere semnificativă a profiturilor în prima jumătate a anului

Companiile de stat din România, aproximativ 200 de firme majore controlate de Guvern, au raportat un rezultat brut de 7,92 miliarde lei în primele...

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...

Lecția fiordurilor pentru drumurile din România

Norvegia a găsit soluția pentru reducerea accidentelor rutiere O analiză a proinfrastructura.ro arată că, între Oslo și Bergen, primele două orașe ale Norvegiei, există un...
Ultima oră
Pe aceeași temă