16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăGDPRCare sunt cele mai bune spitale din ţară

Care sunt cele mai bune spitale din ţară

Spitalul Universitar şi Spitalul Floreasca , alături de spitalele judeţene din Timişoara, Târgu Mureş, Constanţa, Iaşi şi Cluj-Napoca sunt cele mai bune din ţară, potrivit clasificării unităţilor sanitare din

România, publicată de Ministerul Sănătăţii. Majoritatea spitalelor sunt însă încadrate în categoriile a patra şi a cincea, iar 30 de judeţe nu au nici măcar un spital de categoria a doua.

Lista a fost publicată la două săptămâni după ce ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că s-a încheiat clasificarea spitalelor. În urma acesteia se introduc pentru prima oară reguli clare de  finanţare pentru spitale în funcţie de gradul lor de competenţă, a precizat ministrul.

„Se elimină discrepanţele foarte mari care existau în finanţare, ceea ce înseamnă şi predictibilitate pentru manageri şi pentru toţi cei care deţin aceste spitale”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Prima clasă de clasificare o reprezintă cea de competenţă foarte înaltă, care corespunde profilului de spital regional de urgenţă.

Clasa a doua este cea de competenţă înaltă, iar în aceasta sunt incluse spitalele care deservesc un judeţ şi judeţele limitrofe, pentru afecţiuni complexe. Clasa a treia este de competenţă medie şi reprezintă unităţile care deservesc raza judeţului şi, prin excepţie, judeţe limitrofe. Clasa a patra este reprezentată de competenţa de bază, în care sunt incluse spitale care deservesc un oraş şi comunele învecinate, dar nu sunt pregătite pentru pacienţi cu afecţiuni complexe. Ultima clasă reprezintă unităţile medicale pentru boli cronice sau servicii medicale pentru o singură specialitate.

Unele dintre spitale nu au putut fi clasificate nici măcar în ultima categorie, deşi Ministerul Sănătăţii a decis deja să închidă sau să transforme în cămine pentru bătrâni unităţile mici, care nu aveau suficiente dotări sau destul personal. 

Citeşte lista integrală cu spitalele clasificate de Ministerul Sănătăţii AICI

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă