27.6 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialBucureลŸtenii finanลฃeazฤƒ fฤƒrฤƒ voie Catedrala Mรขntuirii Neamului

BucureลŸtenii finanลฃeazฤƒ fฤƒrฤƒ voie Catedrala Mรขntuirii Neamului

47 de milioane de euro sperฤƒ sฤƒ strângฤƒ Biserica Ortodoxฤƒ Românฤƒ (BOR) anul acesta pentru lucrฤƒrile de la Catedrala Mântuirii Neamului. Patriarhia a cerut bani inclusiv de la  Primฤƒria Generalฤƒ a Capitalei ลŸi primฤƒriile de sector. Unii edili au acceptat sฤƒ doneze din bugetul local sume importante fฤƒrฤƒ sฤƒ-i întrebe pe bucureลŸteni dacฤƒ sînt de acord sฤƒ contribuie, astfel, la proiect.

Solicitฤƒri din partea Patriarhiei Române pentru donaลฃii au ajuns la Primฤƒria Capitalei ลŸi în 2009 ลŸi 2010. „Au cerut sume foarte mari ลŸi nu le-am putut aloca cât au solicitat. Mi se pare normal sฤƒ-i ajutฤƒm, dar când i-am întrebat dacฤƒ au un serviciu de audit care sฤƒ verifice cum se strâng ลŸi se cheltuiesc banii, au rฤƒspuns cฤƒ sunt instituลฃie autonomฤƒ, autocefalฤƒ ลŸi se ocupฤƒ ei de administrarea fondurilor”, a declarat Cฤƒlin Murg, preลŸedinte de ลŸedinลฃฤƒ la Consiliul General al Municipiului BucureลŸti. Consilierul general Ioan Gâf-Deac, secretarul Comisiei de Învฤƒลฃฤƒmânt, Culturฤƒ, Culte ลŸi Sport, a precizat cฤƒ Primฤƒria Generalฤƒ a alocat totuลŸi peste trei milioane de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului. „Noi am aprobat în 2010 aproape un milion de euro, iar în bugetul pe 2011 am prevฤƒzut 10 milioane de lei. În 2009, suma a fost destul de micฤƒ, pentru lucrฤƒri de proiectare”, a declarat Gâf-Deac.

Piedone nu plฤƒteลŸte

ลži o parte dintre edilii de sectoare au acceptat sฤƒ colaboreze cu BOR pentru construirea celei mai înalte catedrale din România. Patriarhia Românฤƒ a solicitat Consiliului Local al sectorului 3, pentru lucrฤƒrile de infrastucturฤƒ la subsolurile bisericii, 28,5 milioane de euro. Ar fi primit însฤƒ doar 1,2 milioane de euro, conform unor portaluri de informaลฃii. Reprezentanลฃii Primฤƒriei ne-au promis cฤƒ vor explica de ce au alocat suma respectivฤƒ din bugetul public, dar ulterior nu au mai rฤƒspuns la telefoane.
Primarul Neculai Onลฃanu, de la sectorul 2, nu a primit în 2011 o cerere de finanลฃare, dar acesta a semnat încฤƒ de anul trecut un protocol de colaborare cu Patriarhia. De aceea, edilul nu va refuza sฤƒ contribuie la finanลฃarea construcลฃiei, dacฤƒ va exista o asemenea solicitare. „Instituลฃia noastrฤƒ va sprijini material acest proiect”, ne-a declarat purtฤƒtorul de cuvânt Anatol Albu. De altfel, Consiliul Local al sectorului 2 a participat deja cu 2,4 milioane de euro în 2010.
Primฤƒria sectorului 4 ลŸi primarul Cristian Popescu Piedone nu doresc sฤƒ doneze bani pentru catedralฤƒ anul acesta. „Patriarhia ne-a cerut 10 milioane de lei. Ne-au explicat cฤƒ suma reprezintฤƒ doar 5% din costurile totale pe care le estimeazฤƒ cฤƒ le vor folosi în 2011 pentru lucrฤƒri. Dar noi nu avem prevฤƒzute fonduri pentru aลŸa ceva în buget ลŸi nu putem rฤƒspunde solicitฤƒrii”, ne-a explicat ofiลฃerul de presฤƒ Cristina Popa.
Primฤƒria sectorului 1 ne-a comunicat cฤƒ nu a primit nici o solicitare pentru a contribui la catedralฤƒ ,în timp ce primฤƒriile sectoarelor 5 ลŸi 6 nu au rฤƒspuns întrebฤƒrilor RL.

Biserica promite chitanลฃe

Pฤƒrintele Constantin Stoica, purtฤƒtorul de cuvânt al Patriarhiei Române, ne-a explicat cฤƒ cererile de finanลฃare adresate primฤƒriilor au fost fฤƒcute graลฃie unor prevederi legale care permit BOR sฤƒ primeascฤƒ donaลฃii de la stat. „Am cerut autoritฤƒลฃilor locale sฤƒ facฤƒ donaลฃii conform Legii pentru construirea catedralei ลŸi a Legii cultelor. Noi am lansat o campanie naลฃionalฤƒ pentru colectarea de fonduri din ลฃarฤƒ ลŸi din strฤƒinฤƒtate”, a declarat acesta. Modul în care se administreazฤƒ banii colectaลฃi este verificat de permanenลฃa Consiliului Naลฃional Bisericesc, ne-a asigurat pฤƒrintele Constantin Stoica. CredincioลŸii care doneazฤƒ bani la biserici primesc chitanลฃe ลŸi vor putea verifica, în curând, pe site-ul catedralei, dacฤƒ sumele au ajuns în conturile investiลฃiei, a menลฃionat purtฤƒtorul de cuvânt.

Cele mai citite

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Ai putea ucide UE, spune Franศ›a. Ba nu ai putea, rฤƒspunde Germania

Macron ศ™i Scholz se รฎnfruntฤƒ din nou, pentru a contracara America protecศ›ionistฤƒ ศ™i puterea chinezฤƒ Emmanuel Macron ศ™i Olaf Scholz conduc cele mai mari douฤƒ...

De Ziua Educaศ›iei, preศ™edintele Iohannis a decorat peste 100 de unitฤƒศ›i de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt

Preศ™edintele a transmis cฤƒ educarea unor รฎntregi generaศ›ii este una dintre cele mai frumoase vocaศ›ii Preศ™edintele Klaus Iohannis a transmis sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie, unย mesajย cu ocazia...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ