15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialO nouă replică seismică puternică la Christchurch

O nouă replică seismică puternică la Christchurch

O replică seismică cu magnitudinea 5 a fost resimţită puternic miercuri la Christchurch, al doilea oraş ca importanţă din Noua Zeelandă. Oraşul a fost afectat luni de o serie de cutremure puternice, care s-au soldat cu un mort şi 45 de răniţi, relatează Mediafax.

Replica de miercuri a fost puternic resimţită, au declarat locuitori din zonă. Cu toate acestea, nu au fost raportate până în prezent victime sau pagube.

Epicentrul acestei noi replici, produse la ora 6.27 (marţi, 21.27, ora României), a fost localizat la 32 de kilometri de Christchurch, iar hipocentrul la o adâncime de numai un kilometru, potrivit Institutului american de Geofizică (USGS).

Oraşul a fost afectat luni la prânz de un cutremur cu magnitudinea de 5,2, care a avut epicentrul la zece kilometri de Christchurch şi hipocentrul la o adâncime de 11 kilometri. Câteva minute mai târziu, un alt seism s-a produs, mai violent, cu magnitudinea 6, având epicentrul la 14 kilometri de oraş şi hipocentrul la 11 kilometri.

Christchurch a fost afectat de două cutremure mari în ultimele luni. La 22 februarie, un seism cu magnitudinea de 6,3 a provocat moartea a 181 de persoane, acesta fiind cel mai violent înregistrat în ţară în ultimii 80 de ani. La 4 septembrie 2010, oraşul a fost afectat de un cutremur cu magnitudinea 7, care nu s-a soldat cu morţi, dar a provocat pagube importante.

Seismele din ultimele luni s-au produs pe o falie pe care oamenii de ştiinţă nu o detectaseră până în prezent. Institutul GNS Science crede că ea a fost inactivă timp de 16.000 de ani, până în septembrie 2010.

Noua Zeelandă, situată pe Cercul de Foc al Pacificului, la frontiera mai multor plăci tectonice, înregistrează până la 15.000 de cutremure pe an.

 

Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă