4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalTIFF, la a V-a ediţie în Sibiu

TIFF, la a V-a ediţie în Sibiu

De mâine până duminică, o parte din filmele care au rulat la Cluj vor fi proiectate de organizatori şi la Sibiu, alături de noi evenimente şi surprize.

Pentru cei care au ratat participarea, la Cluj, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), organizatorii TIFF au pregătit, aşa cum o fac de cinci ani încoace, un alt eveniment dedicat cinematografiei. O parte dintre filmele care vor fi proiectate la TIFF Sibiu sunt cele care au rulat şi la Cluj, dar nu lipsesc nici surprizele special dedicate sibienilor. Astfel, între 15 şi 19 iunie, cei care vizitează oraşul de pe Cibin vor avea de văzut filme din toate epocile.

„Moartea obosită”, la TIFF Sibiu

Una dintre aceste proiecţii deosebite este filmul „Moartea obosită”, al unuia dintre regizorii emblematici ai expresionismului german. Fritz Lang a realizat acest film în 1921, care va fi difuzat la Teatrul Gong, vineri 17 iunie. Proiecţia va fi însoţită de muzica ansamblului Einuiea şi acompaniată de un recital poetic după opera lui Emil Botta. Ajunşi la hanul dintr-un mic sat german, doi tineri îndrăgostiţi fac cunoştinţă brusc cu Moartea. Sub forma unui străin singuratic, Moartea îl răpeşte pe logodnic şi îl sechestrează în spatele unui zid înalt, fără ferestre sau porţi, vecin cu cimitirul. Încercând să îl salveze, tânăra fată găseşte o intrare, în urma unei viziuni onirice. Dincolo de zid o aşteaptă Moartea, care îi oferă trei încercări, scurte doar cât ar arde o lumânare, prin care ar putea opri moartea iubitului. Ea devine, pe rând, o femeie din Persia, Veneţia şi China, însă în nici una dintre situaţiile fantastice nu are succes. Impresionat de credinţa fetei, Moartea îi oferă o ultimă şansă. Are o oră să convingă pe altcineva să moară în locul logodnicului. Secvenţele care se desfăşoară în Persia, Italia, China şi Germania oferă ansamblului Einuiea ocazia de a face apel la motive muzicale de inspiraţie tradiţională, dar şi de a imagina teme originale şi pasaje improvizatorice, punctate de lirica metaforică a lui Emil Botta.

Documentar „acompaniat” de de DJ Dubase şi DJ Leizaboy

Un alt eveniment special al festivalului va fi difuzarea filmului mut „Omul cu aparatul de filmat” (URSS, 1929, r. Dziga Vertov), programată sâmbătă, 18 iunie, la Music Pub. Documentarul urmăreşte povestea unui cameraman care călătoreşte prin oraş cu un aparat de filmat legat de umăr, în timp ce imortalizează viaţa urbană şi inventivitatea acesteia.

Regizorul sovietic este iniţiatorul mişcării Kinoglaz (cine-ochi), în 1922, care îşi propunea realizarea unor filmări care surprind viaţa, aşa cum e ea. Aproape 60 de ani mai târziu, această mişcare va inspira apariţia Cine-verite-ului francez. Coloană sonoră a filmului va fi asigurată live de DJ Dubase şi DJ Leizaboy. „Alte filme cu care se pot delecta vizitatorii festivalului sunt «De ce trag clopotele, Mitică», al regizorului Lucian Pintilie, sau «Drumul de întoarcere», al lui Peter Weir, care a mai realizat «Master and Commander» şi «Truman Show»”, anunţă organizatorii evenimentului

Fratele mai mare

TIFF Sibiu este întotdeauna organizat după finalizarea evenimentului de la Cluj, iar prima ediţie a evenimentului a fost organizată în anul în care Sibiul a devenit capitală culturală europeană. Ediţia de la Cluj a fost, anul acesta, una aniversară, iar festivalul a împlinit zece ani de existenţă.

Câştigătorul din acest an a fost filmul „Fără cale de întoarcere” (Sin retorno), realizat în 2010 de regizorul argentinian Miguel Cohan, care a obţinut Trofeul Transilvania al Competiţiei Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), premiul în valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român. Trofeul i-a fost înmânat regizorului de actriţă britanică Jacqueline Bisset, ea însăşi premiată la TIFF pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale. Premii asemănătoare au primit şi Michele Placido, cunoscut publicului român pentru rolul comisarului Cattani din serialul italian „Caracatiţa” şi Michael York („Cabaret”, regia Bob Fosse).

Premii speciale, pentru întreaga carieră, le-au fost acordate şi regizorului român Lucian Pintilie şi actorului George Motoi. Printre filmele româneşti premiate anul acesta la TIFF se numără „Morgen”, al regizorului Marian Crişan, la categoria „Zilele filmului românesc” şi „Principii de viaţă”, al regizorului Constantin Popescu. Acesta a împărţit premiul pentru cel mai bun regizor, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei, cu Runar Runarsson din Danemarca, care a concurat la TIFF cu filmul „Vulcanul”.

Concert Bregovic

Un alt eveniment cu care organizatorii TIFF vor să-i răsfeţe pe sibieni este concertul lui Goran Bregovic. „Cunoscutul artist va urca pe scena din Piaţa Mare, joi, alături de Wedding and Funeral Orchestra, într-un spectacol menit să celebreze legătura dintre muzică şi film. Concertul va fi urmat de proiecţia filmului Ursul, în regia lui Dan Chişu, a cărui coloană sonoră poartă semnătura muzicianului Goran Bregovic. Accesul la cele două evenimente din Piaţa Mare se va face pe bază de bilet, preţul unui bilet fiind de 15 lei”, anunţă organizatorii TIFF.

Cele mai citite

Accident aviatic în Kazahstan: 28 de supraviețuitori după prăbușirea unui avion al Azerbaijan Airlines

Un avion de linie aparținând companiei Azerbaijan Airlines, cu 67 de persoane la bord, s-a prăbușit în Kazahstan. Ministerul kazah al Situațiilor de Urgență...

2025, un an dificil pentru recrutare: alegerea între angajați performanți și salarii mai mici

Anul 2025 se preconizează a fi unul complicat pe piața muncii, cu provocări majore pentru firmele de recrutare. Negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă,...

„Urbi et Orbi”. Papa Francisc a transmis tradiționalul său mesaj

Papa Francisc a transmis, pe 25 decembrie 2024, tradiționalul său mesaj "Urbi et Orbi" din Bazilica Sfântul Petru, adresându-se lumii cu apeluri pentru pace...
Ultima oră
Pe aceeași temă