17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialLeonard Orban: România tratată ca membru "inferior" pentru Schengen

Leonard Orban: România tratată ca membru „inferior” pentru Schengen

Consilierul prezidenţial Leonard Orban spune că nu exclude aderarea României la Spaţiul Schengen în trepte, adică doar cu frontierele aeriene în acest an, iar cu restul în 2012. El admite că România şi Bulgaria sunt tratate ca membri UE de rang inferior, informează Mediafax.

Leonard Orban precizează că obiectivul aderării la Schengen în acest an este menţinut de către autorităţile române. „Nu va fi deloc simplu, situaţia este foarte dificilă, contextul este chiar mai dificil decât ne-am fi aşteptat, dar obiectivul e menţinut”, adaugă el.

Întrebat dacă România ar accepta o aderare în trepte, mai întâi cu frontierele aeriene în 2011 şi apoi cu restul anul viitor, Leonard Orban răspunde: „Ştiţi foarte bine că vorbim de unanimitatea statelor membre Schengen şi atunci chestiunea nu se pune dacă acceptăm sau nu, ci chestiunea se pune în termeni cum vor dori statele membre. Nu exclud în momentul de faţă o aderare în trepte, dar sunt foarte multe necunoscute. Trebuie să continuăm să facem eforturi pentru atingerea obiectivului”.

De asemenea, întrebat dacă el crede că România şi Bulgaria sunt tratate în momentul de faţă ca state membre ale UE de rang inferior, de mâna a doua, consilierul prezidenţial răspunde afirmativ.

„Sigur, există anumite explicaţii, în primul rând existenţa acelui Mecanism de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei. Nu mai există alte state membre care să aibă un asemenea mecanism. Pot să vă spun foarte clar că în decizia care va fi luată în septembrie un număr restrâns de state membre vor ţine cont de ceea ce va scrie în acel raport. Dacă va fi un raport pozitiv sau foarte pozitiv, atunci şi decizia va fi mai bună. Din punctul ăsta de vedere, putem spune că România şi Bulgaria au un tratament diferit faţă de restul statelor membre. Nu ştiu dacă se numeşte stat membru de mâna a doua sau altfel, dar e un tratament diferit„, afirmă el.

Pe de altă parte, consilierul prezidenţial susţine că nici nu se pune problema blocării de către România a aderării Croaţiei la UE.

Întrebat dacă, totuşi, are Bucureştiul un plan B pentru aderarea la Schengen, Leonard Orban declară: „V-am spus, obiectivul a rămas ferm: aderarea în 2011. În ce măsură el se va realiza sau nu, rămâne de văzut”.

Miniştrii de Interne ai UE au stabilit joi, 9 iunie, la Luxemburg că România şi Bulgaria ar putea adera în două etape la Spaţiul Schengen, până la sfârşitul anului 2012, dacă între timp se constată o reformă a justiţiei şi dacă va fi combătută corupţia. Ideea aparţine Franţei şi Germaniei şi ea va fi dezbătută din nou de miniştrii de Interne ai UE în septembrie 2011.

Cele mai citite

Bărbat prădat de soție și de socrul său. Hoții au dat foc casei și au furat 200.000 de euro

Un incendiu izbucnit într-o locuință din Bragadiru a scos la iveală un caz de furt. După ce polițiștii au intervenit duminică la solicitarea unui...

Armata libaneză își detonează controlat mai multe aparate de comunicații

Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul atribuit Israelului în care mii de...

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă