16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportMacovei acuză Senatul că "deviază mincinos" discuţiile pentru eliminarea prescripţiilor pentru omor

Macovei acuză Senatul că „deviază mincinos” discuţiile pentru eliminarea prescripţiilor pentru omor

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a afirmat duminică, la o masă rotundă a Asociaţiei „21 Decembrie”, că Senatul amână şi „deviază în mod artificial şi mincinos” discuţiile pe proiectul privind anularea prescripţilor pentru omor. Proiectul a fost iniţiat chiar de Macovei, care invocă acuzaţii false  şi că proiectul ar fi retroactiv, informează NewsIn.

„Cu cât mai târziu va fi adoptat acel proiect şi va intra în vigoare, cu atât există riscul prescrierii infracţiunilor de omor. Cu fiecare zi care trece, se mai prescriu infracţiuni de omor legate sau nu de Revoluţie, de Mineriadă. Infracţiuni de omor se presciu şi criminalii nu ajung la închisoare”, a spus europarlamentarul, prezent la o masă rotundă organizată de Asociaţia „21 Decembrie” şi la care a participat şi preşedintele Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului, Vladimir Tismăneanu.

Proiectul se află în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului, Macovei acuzând că senatorii amână şi „deviază” discuţiile.

„Acest proiect este în Senat, în Comisia juridică, unde se aşteaptă diferite avize şi unde deja discuţiile au început să devieze în mod artificial şi mincinos în sensul retroactivităţii”, a spus europarlamentarul, care a ţinut să sublinieze că proiectul nu va avea efecte retroactiv.

Macovei a arătat că legea este în acord cu prevederile CEDO şi ale dreptului internaţional şi se aplică şi în alte state. „Acel proiect prevede că se aplică din momentul în care va fi adoptat oricărei infracţiuni pentru care nu s-a îndeplinit termenul de prescripţie. (…) Asta ca să anulez orice declaraţie politică, aşa cum am văzut în Senat, în care s-a discutat faptul că ar fi retroactiv. Nu este nimic retroactiv atât timp cât nu se aplică celor asupra cărora s-a împlinit termenul de prescripţie”, a conchis Macovei.

Europarlamentarul Monica Macovei a iniţiat un proiect de lege de modificare a Codului penal pentru eliminarea prevederilor privind prescrierea infracţiunii de omor şi săvârşirea pedepsei pentru aceasta.

Proiectul a fost depus în Parlament în numele Monicăi Macovei de mai mulţi deputaţi PDL, printre care Roberta Anastase şi Sever Voinescu, social-democratul Mădălin Voicu şi deputatul minorităţilor Ovidiu Ganţ. Săptămâna trecută, Comisia Juridică a Senatului a amânat luarea în discuţie a inişiativei până când va veni aviz de la Consiliul Legislativ.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă