22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInternaționalIRAF prezintă Noaptea Albă a Filmelor Negre

IRAF prezintă Noaptea Albă a Filmelor Negre

Seara de duminică, 19 iunie, din cadrul International Romani Art Festival este dedicată cinefililor. Începând cu ora 22:00, la Irish Music Pub, IRAF va găzdui ca în fiecare an Noaptea albă a filmelor negre, o serie de proiecţii de film documentar care promite să ne ţină treji până spre dimineaţă. Intrarea este gratuită.
 
Romanipen: Identitatea Romă

O producţie spaniolă sub semnătura Ima Garmendia şi Kike del Olmo, Romanipen caută să surprindă esenţa romă  refăcând în prezent călătoria de acum câteva secole a acestui popor din India spre vest.  Deşi păstrează  caracterul factual al documentarului, redarea este cât se poate de artistică, filmul reuşind să te prindă într-un tren de emoţii unde bucuria unei culturi pline de viaţă, frumuseţea neştiută ascunsă în comunităţi se îmbină cu oroarea holocaustului şi a altor persecuţii  care au lăsat urme adânci. 

 Viaţa în inima întunericului

În localitatea Saraorci de lângă Smederevo 6 copii romi trăiesc în cimitirul satului într-o baracă dărăpănată. Sunt înconjuraţi de singurătate şi teamă. O poveste zguduitoare în regia lui Milutin Jovanovic, producător independent şi colaborator al serviciul public media naţional al Serbiei.
 
 Migraţia

 Recent prezentat în cadrul Bienalei de la Veneţia- al doilea Pavilion Roma, Utrecht , „Migraţia” prezintă mărturiile numeroaselor familii rome  mutate cu cinci luni în urmă dintr-un spaţiu neigienic într-un nou aşezământ social, prin decizia autorităţilor oraşului Belgrad. Gagi este rezidentul acestui nou aşezământ Roma. Urmărind de mai multe ori echipa radio televiziunii sârbe- RTS la lucru, în Gagi se trezeşte dorinţa de a filma la rândul sau un material care să arate viaţa vecinilor şi prietenilor săi în noile locuinţe. Cu o cameră împrumutată, Gagi îşi începe interviurile în cartier, dar adesea în faţa obiectivului oamenii se sfiesc să vorbească deschis. Cu toate acestea, publicul poate citi printre rânduri atmosferă şi cuvintele rămase nespuse ale comunităţii.
 Înaintea proiecţiilor de film, începând cu ora 21:00, publicul IRAF se va putea bucura în aceeaşi locaţie de o reprezentaţie de dans roma indian.
 
 International Romani Art Festival se desfăşoară în perioada 16- 19 iunie, la Cluj-Napoca.  

Cele mai citite

Probleme pentru Universitatea Craiova! Se amâna debutul lui Cicâldău

Universitatea Craiova se confruntă cu o problemă în ceea ce privește revenirea lui Alexandru Cicâldău, mijlocașul de 27 de ani, care continuă să fie...

Wirtz Show! Ce record a stabilit germanul la debutul în Champions League

Florian Wirtz a făcut senzație la debutul său în Liga Campionilor, stabilind un record impresionant. Bayer Leverkusen a debutat în noul format al Ligii Campionilor...

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...
Ultima oră
Pe aceeași temă