Proiectul Legii Minorităţilor ar merita cu indulgenţe nota 5, consideră preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tibor Toro, care a precizat că decât să fie trecut aşa cum este, ar fi mai bine ca documentul să fie repus pe masa discuţiilor până când toţi reprezentanţii minorităţii maghiare sunt de acord cu el. Liderul CNMT a spus că proiectul este discriminatoriu în acest moment şi că nu ar fi nevoie decât de câteva modificări pentru ca el să devină cu adevărat funcţional pentru maghiari.
De ce sunt nemulţumiţi reprezentanţii CNMT
„Proiectul încearcă definirea organizaţiei politice a minorităţii, cum se constituie ea şi ce spaţiu de manevră are în viaţa politică. Din păcate, proiectul este dublu discriminatoriu, pe de o parte discriminează comunităţile minoritare faţă de majoritate pentru că impune nişte condiţii de a constitui aceste asociaţii mai severe decât cele pentru un partid politic. Acest fapt a fost confirmat de Raporturile de monitorizate ale grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European şi al Departamentului de Stat din SUA, respectiv de Comisia de la Veneţia”, a spus Toro.
Proiect de camarilă
Liderul CNMT mai spune că, aşa cum este scris acum, proiectul împiedică sau face dificilă apariţia unor noi asociaţii, pentru ca cei care există deja să poată „guverna” singuri.
„Cei care sunt în copac nu vor ca alţii să vină lângă ei. Când vine potopul, scara e ridicată. Cine nu a ajuns, e luat de apă. Cam aceasta este filozofia de mahala a acestei iniţiative. Organizaţiile minorităţilor care sunt actualmente în Parlament nu vor ca şi alte organizaţii să aibă acces. Doresc să obţină monopolul politic. Există şi un interes comun al partidelor româneşti, pentru că se ştie că aceste organizaţii sunt foarte fidele guvernului, indiferent de culoare. Din start, 18 voturi de la grupul minorităţilor, plus 20-30 de la UDMR. Cam aşa a funcţionat din 1996 încoace Parlamentul României şi Guvernul”, a spus liderul CNMT.
Acesta consideră actualul proiect al Legii Minorităţilor unul de camarilă şi spune că strategia UDMR, de a face proiectul pentru ca el să treacă de Parlament, nu este bună. Toro consideră că totţi reprezentanţii comunităţii maghiare ar trebui să îşi asume acest proiect, chiar şi cu riscul ca el să nu fie plăcut de partidul aflat la guvernare.
„Cu nişte înţelegeri de camarilă cred că asemenea probleme nu se pot rezolva sau dacă se poate soluţii a nu va fi cea corespunzătoare, ci va da naştere la o serie de conflicte, pentru care apoi va fi necesară medierea”, a declarat Tibor Toro.
Liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Hunor Kelemen, a afirmat că până la finalul lunii iunie acest proiect de lege va trebui adoptat.