15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialScheletele prinţilor din dinastia Romanov, descoperite de arheologii ruşi

Scheletele prinţilor din dinastia Romanov, descoperite de arheologii ruşi

Arheologii ruşi cred că au identificat scheletele unor membri din familia imperială, executaţi de bolşevici şi aruncaţi apoi în gropi comune, descoperite din întâmplare în fortăreaţa Petru şi Pavel din Sankt Petersburg, informează AFP, potrivit Mediafax.

„Potrivit unor mărturii sigure, patru arhiduci din dinastia Romanov au fost executaţi în 1919 în fortăreaţa Petru şi Pavel. Scheletele lui Gheorghi Mihailovici, Nicolae Mihailovici, Dmitri Konstantinovici şi Pavel Alexandrovici se află probabil printre cele pe care le-am găsit”, a declarat  arhitectul care coordonează săpăturile, Vladimir Kildiuşevski.

Rămăşiţele pământeşti a circa 100 de persoane împuşcate au fost descoperite în acel sit în ultimele luni.

Arhiducele Pavel Alexandrovici Romanov era unchiul ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, executat de bolşevici în munţii Ural, alături de familia lui, în anul 1918. Ceilalţi trei arhiduci erau verişori şi nepoţi ai ţarului Nicolae al II-lea.

Cei patru arhiduci au fost executaţi în 1919 în fortăreaţa Petru şi Pavel, în centrul fostei capitale imperiale, însă locul în care se află mormântul lor nu a fost niciodată identificat.

Bolşevicii au ordonat numeroase execuţii în fortăreaţa de pe malul râului Neva, unde se află catedrala Sfinţii Petru şi Pavel, unde au fost înmormântaţi toţi ţarii Rusiei începând cu Petru cel Mare.

La aproape un secol, descoperirea din întâmplare a unor oseminte umane cu ocazia unor lucrări de terasament, în 2007, a permis începerea săpăturilor arheologice.

Arheologii au descoperit şase gropi comune datând din perioada 1917-1919, ce conţin scheletele a circa 100 de persoane. Cele mai tinere dintre acestea aveau 16 ani.

„Toate victimele au fost executate cu un glonţ în cap, iar corpurile le-au fost aruncate în acele gropi. Pe anumite cranii există urme distincte, ca şi cum victimele ar fi primit lovitura de graţie cu o lovitură de baston”, a precizat Vladimir Kildiuşevski.

Printre obiectele descoperite alături de schelete se numără un lornion, o cruce mare din aur, o tabacheră, carneţele, resturi de îmbrăcăminte, o pălărie, un pantof din epocă.

„În anumite gropi sunt doar persoane în vârstă, civili. În altele, tineri în jur de 20-30 de ani, cadeţi din şcolile militare”, explică acelaşi arheolog.

Aceste execuţii au avut loc în timpul „Terorii roşii” înfăptuite de Ceka (miliţia politică rusă) şi Armata roşie în timpul războiului civil care a urmat revoluţiei bolşevice, între anii 1918 şi 1923.

Zeci de mii de „inamici de clasă” – nobili, burghezi, ofiţeri, preoţi, muncitori grevişti, ţărani răsculaţi – au fost executaţi atunci în Rusia.

Săpăturile arheologice de la Sankt Petersburg, organizate de Muzeul municipal din oraş, sunt în prezent suspendate, din cauza lipsei de fonduri.

Cele mai citite

Pod energetic peste Marea Neagră: Serbia, la un pas de a se conecta la cablul submarin strategic

Serbia interesată de megaproiectul care va lega rețele naționale de energie din Europa cu cele din Caucazul de Sud Proiectul construirii unui cablu energetic submarin...

Piața apei publice crește: Din ce în ce mai mulți români conectați la sistemele de alimentare

Valul urbanizării aduce apă potabilă prin rețele publice pentru 77% dintre gospodăriile din România Institutul Național de Statistică anunță că populaţia conectată la sistemul public...

Gest măreț din partea lui David Popovici: Donează echipamentul de la JO pentru o cauză nobilă

Campionul olimpic la înot David Popovici a decis să doneze echipamentul său de premiere de la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă