27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialSăracii îşi pot curăţa hainele gratuit şi primesc sfaturi despre igienă

Săracii îşi pot curăţa hainele gratuit şi primesc sfaturi despre igienă

Persoanele cu venituri reduse, care nu au maşini de spălat acasă şi nu îşi permit să apeleze la serviciile de curăţătorie din oraş, au la dispoziţie un loc unde îşi pot spăla hainele fără bani. Azi s-a deschis oficial prima spălătorie socială din ţară, în Bucureşti, pe Calea Griviţei nr. 216.

La orele prânzului, o tânără cu un geamantan pe roţi intră pe poarta spălătoriei. Pare că merge în excursie, dar de fapt a venit la clădirea din Calea Griviţei să spele haine. „Stau în Bucureştii Noi, sunt singură, cu un copil, şi nu mi-am permis să-mi cumpăr o maşină de spălat. Până acum, am spălat rufele acasă, la albie”, povesteşte tânăra care intră grăbită în spălătorie.

Înăuntru o aşteaptă două angajate care îi explică pe scurt cum trebuie să procedeze cu hainele, după care femeia e invitată să le bage în una dintre cele 10 maşini de spălat, să seteze programul şi să aştepte terminarea acestuia şi apoi uscarea rufelor tot în maşina de spălat.

Deocamdată nu este aglomeraţie la spălătorie pentru că mulţi bucureşteni încă nu au aflat despre ea. „Până acum, au venit 15 oameni. Toţi cei interesaţi trebuie să facă mai întâi o programare la noi la sediu sau la telefon 0765.421.286, iar programul nostru de funcţionare este de luni până vineri, între orele 8-16. Se poate înscrie la noi orice caz social”, a declarat Iolanda Chiţu, şeful Serviciului Urgenţe Sociale din cadrul municipalităţii.

Maşini de spălat şi detergenţi din sponsorizări

Maşinile de spălat, cu o capacitate de 10 kg. de rufe, detergenţii şi balsamul au fost oferite în cadrul unor sponsorizări de firme din domeniu, care au încheiat un parteneriat cu Primăria Capitalei.  Una dintre maşini va fi folosită numai pentru spălarea rufelor bebeluşilor, iar alta pentru hainele oamenilor străzii.

Primarul Sorin Oprescu, prezent la inaugurare, a declarat că la spălătorie pot veni 150 de familii cu venituri reduse şi că municipalitatea mai are în plan să deschidă asemenea unităţi şi în alte zone ale Capitalei. În afară de serviciile de spălare a hainelor, beneficiarii mai pot primi sfaturi despre igienă şi cum să se ferească de microbi şi boli.

Cele mai citite

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă