27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsteria E. coli: Castraveţii româneşti nu se dau nici gratis

Isteria E. coli: Castraveţii româneşti nu se dau nici gratis

Exporturile către Cehia şi Germania au fost oprite şi nici piaţa internă nu mai primeşte toată marfa pentru că a scăzut cererea. O parte a pierderilor ar putea fi acoperite de Comisia Europeană, dacă instituţia va da curs solicitării Ministerului Agriculturii.

Producătorii români de castraveţi şi-au văzut afacerile apropiindu-se cu paşi repezi de faliment în ultimele două săptămâni, de când a apărut isteria legată de legumele contaminate cu bacteria E. coli enterohemoragică. Atât partenerii externi, cât şi cei locali au refuzat să mai preia cantităţile la care se angajaseră prin contracte, din cauză că nu mai au cui să le vândă. Producătorii se plâng că nu mai pot distribui legumele nici măcar cu titlu gratuit, după ce primarii din mai multe localităţi din jurul Bucureştiului au refuzat să le preia şi să le distribuie la centrele de ocrotire a copiilor sau bătrânilor.

„Nu mai este cerere, nu putem da marfa nici măcar gratis. Primarii au refuzat castraveţii, dar cred că e vorba de incultură şi de o psihoză creată artificial. Noi am trimis probe la ANSVSA, autoritatea pentru siguranţa alimentelor, şi le putem oferi acte că marfa este în regulă, dar ei nu vor să o accepte”, susţine Cristian Rusu, director la Sere Pipera.

Acesta mai precizează că are pe stoc aproape 3.000 de tone de castraveţi şi zilnic sunt recoltate alte 250 de tone. Marfa nu poate fi distribuită retailerilor deoarece cererea pe piaţa internă a scăzut foarte mult, din cauza cumpărătorilor care evită să mai achiziţioneze castraveţi de teamă că se vor îmbolnăvi. În disperare de cauză, producătorii vor să ceară Ministerului Muncii şi altor instituţii ale statului să dea undă verde pentru a putea dona marfa nevândută la căminele de copii, azilele de bătrâni, penitenciare etc.

„Suntem nevoiţi să aruncăm marfa”

Cel mai mult au de pierdut producătorii care îşi distribuiau cea mai mare parte a castraveţilor la export, după ce mai multe ţări au anunţat că nu vor mai permite importuri de legume din UE. „La noi, 80% din producţie mergea la export, dar de când Germania şi Cehia au interzis importurile avem mari probleme. Firmele străine erau dispuse să preia marfa, dar spun că nu mai au cui să o vândă apoi. Suntem nevoiţi să aruncăm marfa sau să o dăm la centre de bătrâni”, afirmă Gheorghe Chivu, responsabil de exporturi la SC Hortifruct SRL. Şi alţi producători de castraveţi se plâng că au rămas cu marfa pe stoc. „Am înregistrat pierderi de 5000.000 lei în ultimele două săptămâni şi am decis să oprim producţia pe cele 4,5 hectare cultivate cu castraveţi”, explică şi Gherghe Piper, director general al SC Agro Codlea SRL, care deţine sere în zona Aradului.

Despăgubiri de la Comisia Europeană

Ministerul Agriculturii va solicita astăzi Comisiei Europene să stabilească soluţiile pentru despăgubirea producătorilor români afectaţi de isteria castraveţilor contaminaţi. Pierderile acestora din întreruperea exporturilor către Cehia şi Germania şi scăderea vânzărilor pe piaţa internă sunt estimate la 9 milioane euro în următoarele două luni. Pentru că nu mai pot face exporturi, producătorii spun că pierd câte 100.000 de euro pe zi. „Aşteptăm decizia Comisiei Europene. Probabil, după şedinţa de marţi, se vor anunţa măsurile”, a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii. Acesta a dat asigurări că la noi nu sunt probleme legate de producţia de castraveţi şi nu s-a semnalat nici un caz de infectare cu bacteria E. coli.

Vânzările pe piaţa internă au scăzut cu 70% în ultima perioadă, iar cererea din partea magazinelor pentru aprovizionarea cu castraveţi este în continuă scădere.

Cele mai citite

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două...
Ultima oră
Pe aceeași temă