22.9 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialGalaţiul, "vama" Uniunii Europene

Galaţiul, “vama” Uniunii Europene

Poliţia de Frontieră şi Serviciul de Grăniceri din Republica Moldova au un nou cadru legislativ şi un centru comun pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

Galaţiul îşi intră ceva mai concret în rolul de „vamă” a Uniunii Europene, prin intrarea în funcţiune a Centrului Comun de Contact (CCC) de la Vama „Galaţi – Rutier” de la Giurgiuleşti, în cadrul căruia Poliţia de Frontieră şi Serviciul de Grăniceri din Republica Moldova vor colabora la respectarea reglementărilor legale în tranzitul peste graniţa de la Prut.

Negocierile pentru înfiinţarea la Galaţi a unui punct trilateral de contact România-Republica Moldova-Ucraina au început în 2002, iar din 2004 a existat o colaborare între poliţiile de frontieră ale celor trei state.

Totuşi, această colaborare a fost oarecum formală, pentru că grănicerii moldoveni nu au avut atribuţii, ci doar au putut monitoriza activitatea CCC.

Situaţia se schimbă o dată cu semnarea de către ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Alexei Roibu, a Acordului între dintre cele două state privind înfiinţarea şi funcţionarea CCC de la Galaţi. „Acest acord presupune analiza şi schimbul de informaţii în conformitate cu un standard comun, transmiterea şi coordonarea cererilor de asistenţă referitoare la prevenirea şi combaterea săvârşirii faptelor ilegale”, a precizat ministrul Traian Igaş.

Ministrul Alexei Roibu a enumerat măsurile care au îmbunătăţit colaborarea între cele două state, printre care semnarea tratatului regimului de frontieră şi înfiinţarea consulatului Republicii Moldova la Iaşi şi a consulatelor României la Cahul şi Bălţi.

„Ne bucură semnarea acestui acord, mult aşteptat, privind înfiinţarea şi funcţionarea CCC la Galaţi. E un pas important în actualizarea cadrului juridic în domeniul frontalier, care va facilita cooperarea autorităţilor celor două ţări în zona de frontieră. E evident că acest acord este semnat într-un context european şi urmează să aducă reglementări europene”, a adăugat Alexei Roibu.

Cooperare şi în domeniul legislativ

Colaborarea dintre Poliţia de Frontieră şi Serviciul de Grăniceri din Moldova va viza şi armonizarea legislaţiei. Un exemplu este faptul că nu putea fi combătut braconajul piscicol la Prut din cauză că, deşi legislaţia românească interzicea plasele monofilament şi pescuitul „electric”, legislaţia moldovenească nu le interzicea, iar braconajul cu astfel de scule era combătut numai de Poliţia de Frontieră, nu şi de grănicerii moldoveni. „Vreau să adaug că în ceea ce ţine de Serviciul de Grăniceri al Republicii Moldova şi cadrul legal, e pregătit cadrul legal al schimbărilor şi Serviciul de Grăniceri va fi înzestrat cu competenţă de urmărire penală, cu competenţă de activitate poliţienească, pe care până acum grănicerii nu le aveau. Din organ de constatare va deveni organ de cercetare penală”, a precizat ministrul de Interne al Moldovei.

Cele mai citite

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă