Prima zi va aduce 36 de proiecţii în cinematografele clujene.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) începe vineri cu nu mai puţin de 36 de filme…în prima zi. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc, vineri seara, în cinematograful în aer liber care va fi montat în Piaţa Unirii, cu filmul „Nevasta la putere” (Potiche), al regizorului Francois Ozon. Pentru prima oară, anul acesta, TIFF-ul „iese” din centru. Organizatorii festivalului şi-au dorit ca filmele să ajungă cât mai aproape de oameni, astfel că în cartierul Mănăştur va fi ridicat un cinematograf în aer liber, care va funcţiona în perioada TIFF-ului. El va fi inaugurat, vineri seara, de „Regele pe Insula Diavolului”, de Marius Holst.
Cinematograful din Piaţa Unirii
La Ursus Open Air, cum a fost numit cinematograful din Piaţa Unirii, spectatorii vor mai fi răsfăţaţi cu alte nouă titluri, precum „Vallanzasca”, de Michele Placido, pe care publicul românesc îl cunoaşte foarte bine din serialul „Caracatiţa” şi care a fost selecţionat la Festivalul de la Veneţia anul trecut. Vallanzasca este un film despre cel mai celebru mafiot italian al anilor 70. „Verii” este al treilea film al regizorului spaniol Daniel Sánchez Arévalo, după „Albastru închis aproape negru” şi „Graşii”, prezente în Competiţia TIFF în ediţiile precedente şi recompensate cu Premiul Publicului. Un alt film care va rula în centrul Clujului este „Ursul”, regizat de Dan Chişu, un road-movie lansat recent pe marile ecrane din România, pe muzică de Goran Bregovic.
„Trezirea la realitate” (r.: John Cameron Mitchell) va fi o reîntâlnire a românilor cu actriţa Nicole Kidman, care a câştigat, cu acest rol, o nominalizare la Premiul Oscar pentru Cea mai Bună Actriţă într-un Rol Principal. Pasionaţii de fotbal vor putea urmări pelicula „Fratele” (r.: Marcel Rasquin), povestea a doi tineri fotbalişti care îndrăznesc să spere la o viaţă mai bună atunci când un descoperitor de talente îi invită să dea probă pentru cea mai bună echipă a oraşului, Clubul de Fotbal Caracas.
Fanii celebrei actriţe Keira Knightley o vor putea admira în drama „Să nu mă părăseşti” (r.: Mark Romanek), care îi are în distribuţie şi pe Carey Mulligan şi Andrew Garfield.
„Cine zice ăla este!” (r.: Ferzan Ozpetek) este un alt titlu de care clujenii se vor putea bucura la Ursus Open Air. Filmul a fost prezentat în cadrul celor mai prestigioase festivaluri internaţionale de film, precum cele de la Berlin (secţiunea Panorama) şi Londra sau în cadrul Festivalului de Film Tribeca de la New York. Filmul îl prezintă pe Tommaso, mezinul unei familii mari şi excentrice, care visează să devină scriitor. Reîntors acasă de la Roma pentru o importantă cină de familie, în timpul căreia tatăl lui va anunţa că cedează celor doi fii controlul asupra fabricii, Tommaso este hotărât să preia controlul asupra propriei vieţi: plănuieşte să anunţe că este homosexual. Dar în acea seară, tocmai când se pregătea să spună „atenţie, vă rog”, fratele său i-o ia înainte şi, spre uimirea lui Tommaso şi groaza tuturor, îşi dezvăluie propriul secret. Costul unui bilet la proiecţiile din cadrul Ursus Open Air este de 5 lei, excepţie făcând biletele pentru „Gala de deschidere TIFF 2011″, când va costa 15 lei. Biletele pot fi achiziţionate la casele de bilete TIFF, începând cu data de 30 mai.
Filme de pe tot mapamondul
Printre filmele programate în primele zile ale festivalului, în opt cinematografe, la care se adaugă diverse alte locuri special amenajate, cum ar fi câteva cafenele, se numără „Copacabana” de Marc Fitoussi, „Baronii”, de Nabil Ben Yadir, „Venus neagră”, Abdellatif Kechiche, „Şi piticii au început de mici”, al regizorului Werner Herzog care va fi omagiat la TIFF la secţiunea 3×3, sau „An bisect”, al lui Michael Rowe. Vor rula, de asemenea, câteva filme semnate de Lucian Pintilie – „Terminus Paradis”, la cinema Victoria, „Salonul nr. 6″, la Cinema Arta şi „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, la Odeon Cineplex. Cunoscutul regizor român va fi una dintre personalităţile omagiate ale TIFF 2011, în cadrul ediţiei din acest an fiind prezentată, pentru prima oară în cadrul unui festival, integrala operei lui Lucian Pintilie.
În total, la cea de-a zecea ediţie a TIFF-ului vor fi prezentate 220 de filme din toată lumea, de lung sau scurtmetraj, de ficţiune sau documentare.
Dialoguri pe marginea TIFF
„Pe lângă proiecţiile de film, Piaţa Unirii va fi gazda mai multor activităţi interesante, precum masterclass-uri, lansări de carte şi dvd-uri, conferinţe şi va deveni kilometrul zero al TIFF 2011″, spun organizatorii. Una dintre atracţiile festivalului este reprezentată de TIFF Lounge, care în acest an va fi mutat din incinta Muzeului de Artă în cea mai importantă piaţă a oraşului. Întâlnirile tradiţionale de la ora 17.00 dintre cinefili şi invitaţi de marcă ai festivalului, profesionişti din industria cinematografică autohtonă şi internaţională, atât de apreciate în ediţiile precedente, vor continua şi în acest an. În plus, TIFF Lounge va găzdui o serie de conferinţe, paneluri şi lansări pe cât de variate ca tematici şi topicuri de discuţie, pe atât de interesante.
Grădiniţa TIFF
Pentru al doilea an consecutiv, Piaţa Unirii din Cluj-Napoca va găzdui grădiniţa TIFF Happy Kids, o idee pe care organizatorii au pus-o în practică pentru a le facilita tinerilor părinţi reîntâlnirea atât de reconfortantă cu filmul. Grădiniţa vine în sprijinul părinţilor care nu au cu cine să-i lase pe cei mici nici măcar pentru două ore, cu un personal de încredere, care le va permite tine¬rilor clujeni să ia o pauză de film. Grădiniţa este destinată copiilor cu vârste cuprinse între 2 şi 10 ani şi va fi deschisă pe perioada festivalului, din data de 4 iunie.