Sprijin pentru aderarea la Spaţiul Schengen, felicitări pentru „curajul” de a lua măsuri dure de austeritate şi aprecieri la adresa românilor care muncesc în Italia – Silvio Berlusconi a avut doar cuvinte de laudă pentru România. A cerut, în schimb, sprijin în problema refugiaţilor din Africa.
Premierul italian Silvio Berlusconi, aflat în vizită oficială în România, a subliniat ieri că românii care muncesc în Italia – aproximativ 1,3 milioane de persoane – sunt „apreciaţi ca persoane de încredere şi care muncesc serios” în peninsulă. Declaraţiile agresive privind prezenţa românilor în Italia din urmă cu doi ani, provocate de acte de violenţă comise de un român, au fost date uitării. „Acea situaţie este de domeniul trecutului,” a spus Berlusconi.
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu spune că această afirmaţie este un semnal important nu doar pentru români, ci şi pentru italieni, şi un semn că relaţiile dintre cele două ţări sunt din nou foarte bune.
De altfel, după întâlnirea de luni de la Palatul Victoria cu Berlusconi, premierul Emil Boc a sublinat că „soarta a două milioane de români” depinde de bunele relaţii dintre România şi Italia.
Sprijin pentru aderarea la Schengen în acest an
Premierul român i-a cerut sprijin omologului său pentru ridicarea tuturor restricţiilor pentru români pe piaţa muncii din Italia şi pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Berlusconi a dat asigurări că vor fi căutate modalităţi de eliminare treptată a acestor restricţii. Berlusconi a mai spus că Roma „a asigurat o acţiune hotărâtă” pentru intrarea în Schengen anul acesta. „Am vorbit şi cu structurile de colaborare dintre poliţiile noastre, sistemul judiciar,” a mai spus el.
În schimb, guvernul italian a cerut autorităţilor române să sprijine iniţiativele pe care Roma le propune la nivelul Uniunii Europene pentru rezolvarea situaţiei refugiaţilor din nordul Africii. De atltfel, Berlusconi a mulţumit României pentru ajutorul oferit la găzduirea unora dintre emigranţii africani ajunşi în Italia.
Lecţii pentru IMM-uri
Vizita lui Berlusconi are loc în momentul în care partidul său a suferit o înfrângere dură la alegerile muncipale chiar în fieful său, Milano. Acest lucru nu va avea însă nici o influenţă asupra relaţiilor dintre România şi Italia, spune Diaconescu. De altfel, Italia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, cu schimburi comerciale de peste 10 miliarde de euro anul trecut şi cu 16.000 de firme italiene care operează în România. În domeniul economic, Italia are o experienţă extraordinară în ceea ce priveşte eficientizarea IMM-urilor, iar România ar avea multe de învăţat în această privinţă, crede Diaconescu. În plus, Italia are o prezenţă importantă pe toate culoarele energetice din care România vrea să facă parte, adaugă fostul ministru de Externe.
Pe de altă parte, Berlusconi l-a felicitat pe Boc pentru că a luat măsuri de austeritate dure, dar necesare, şi a spus că el „nu a avut curajul” să facă acelaşi lucru în Italia.