12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Preşedintele Africii de Sud: Gaddafi nu este dispus să părăsească Libia

UPDATE. Preşedintele Africii de Sud: Gaddafi nu este dispus să părăsească Libia

Update: Liderul Muammar Gaddafi „nu este dispus să îşi părăsească ţara”, a declarat preşedinţia sud-africană, la o zi de la o vizită a şefului statului Jacob Zuma la Tripoli, relatează AFP, potrivit Mediafax.

În cadrul unei întâlniri între cei doi oficiali, colonelul Gaddafi „a insistat asupra faptului că nu este dispus să îşi părăsească ţara, în pofida dificultăţilor”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei.

 

Liderul libian Muammar Gaddafi este „pregătit” să pună în aplicare foaia de parcurs a Uniunii Africare (UA), ca să încheie criza libiană, a declarat preşedintele sud-african, la finalul unei scurte vizite în Libia, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Colonelul Gaddafi va aplica foaia de parcurs UA, începând cu un acord de încetare a focului, care trebuie să includă „toate părţile”, precum şi încetarea bombardamentelor NATO, a declarat preşedintele Jacob Zuma pentru televiziunile libiană şi sud-africană.

Preşedintele sud-african a precizat că a avut o „discuţie detaliată” cu colonelul Gaddafi, care a cerut să se ofere „oportunitatea libienilor să discute între ei” şi să găsească o soluţie la criza care afectează ţara de la jumătatea lui februarie.

Anterior, într-o declaraţie pentru televiziunea sud-africană, Zuma a apreciat că raidurile NATO subminează medierea africană în favoarea păcii în Libia.

Ieri, regimul libian a acuzat NATO că a ucis 11 civili în cursul bombardamentelor efectuate la 150 de kilometri de Tripoli, în timp ce Jacob Zuma se afla în capitala libiană.

Uniunea Africană a propus o „foaie de parcurs” pentru a pune capăt conflictului, care a fost acceptată de regim, dar a fost respinsă de Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), structura de conducere a rebeliunii.

Medierea UA prevede un acord de încetare a focului şi instaurarea unei perioade de tranziţie care să conducă la alegeri democratice. Organizaţia panafricană a făcut de asemenea apel la NATO să înceteze bombardamentele.

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Top 10 cele mai mari bănci după active în S1/2024: Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank domină clasamentul

În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă