15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialUn asasin vorbeşte despre cum l-a omorât pe "cel mai sângeros dictator...

Un asasin vorbeşte despre cum l-a omorât pe „cel mai sângeros dictator din Caraibe”

A condus Republica Dominicană 30 de ani, măturând din cale orice fel de opoziţie, prin orice fel de mijloace. Dictatura sa a fost curmată însă printr-un asasinat. Rafael Trujillo a fost ucis, pe 30 mai 1961, în urma unei ambuscade organizate de şapte persoane.

Unul dintre asasini a acceptat să vorbească, pentru BBC, despre atacul care este privit astăzi de către dominicani ca un act de justiţie.

Ucis în drum spre amantă

Generalul Antonio Imbert a ajuns la 90 de ani. Se deplasează cu un scaun cu rotile, iar memoria nu îl mai ajută prea mult. Dar chiar şi aşa, bătrânul Imbert îşi aminteşte că el a fost cel care a tras ulimul foc.

Ambuscada fusese gândită astfel încât să-l prindă pe dictator în momentul în care se deplasa către locuinţa amantei. Era seara zilei de 30 mai 1961, iar Imbert conducea maşina care aştepta Chevrolet-ul lui Trujillo pe o porţiune întunecată a şoselei. În maşina atentatorilor mai erau trei persoane înarmate. Alte trei aşteptau la câţiva kilometri distanţă, la marginea drumului.

Atentatorii l-au urmărit pe Trujillo până când şoferul Imbert a reuşit să-l depăşească şi să tragă maşina de-a curmezişul drumului.

„Apoi am început cu toţii să tragem”, spune Antonio Imbert. Dictatorul şi şoferul său erau de asemenea înarmaţi şi au ripostat. Imbert îşi aminteşte că a ieşit din maşină şi s-a apropiat de Chevrolet-ul lui Trujillo pentru a avea o ţintă mai bună.

„Trujillo era rănit, dar încă putea merge, aşa că l-am mai împuşcat o dată”, povesteşte cel privit în prezent ca un erou naţional. Gradul de general i-a fost acordat întocmai pentru a putea primi o indemnizaţie pe viaţă din partea statului dominican.

„Sunt bucuros că l-am lichidat”

„Nimeni nu m-a instruit să-l omor pe Trujillo. Singurul mod în care puteam scăpa ţara de el era să-l lichidăm. Sunt bucuros că am făcut-o”, afirmă cu convingere Antonio Imbert, la 50 de ani după ce l-a ucis pe liderul dominican.

Statele Unite ale Americii nu au dat niciodată vreun semn că ar fi fost implicate în acest atentat. Mai mult, o scrisoare scrisă în 1960 de şeful CIA din Republica Dominicană, Henry Dearborn, către Departamentul de Stat, sugerează că rebelii dominicani pregăteau ceva. „Dacă aş fi dominican – ceea ce, slavă Domnului, nu sunt! – aş vrea să-l înlătur pe Trujillo. Aş privi acest gest ca pe datoria mea de creştin”, scria Henry Dearborn.

SUA – Republica Domincană, de la dragoste la ură

Situaţia diplomatică de la mijlocul anilor ’50 arăta că Republica Dominicană avea relaţii bune cu SUA. O fotografie făcută în 1955 îl înfăţişa pe Rafael Trujillo îmbrăţişându-se cu pe atunci vicepreşedintele american Richard Nixon.

Relaţiile s-au stricat însă în anii ce au urmat din cauza încălcărilor grave ale drepturilor omului comise de regimul lui Trujillo. Preşedintele Einsenhower ajunsese să aprobe un plan de înlăturare a dictatorului, în cazul în care s-ar fi găsit un înlocuitor potrivit. Însă acest plan a fost anulat de succesorul JF Kennedy, care nu voia ca Republica Dominicană, rămasă fără un conducător de fier, să devină o a doua Cubă.

Aşa că singurul sprijin primit de Antonio Imbert şi colegii săi din partea SUA s-a limitat la trei carabine tip M1 „uitate” în fosta clădire a consulatului american din Republica Dominicană, după retragerea staff-ului diplomatic.

Rafael Trujillo – criminal şi megaloman

Regimul lui Trujillo este considerat unul dintre cele mai brutale din istoria ţării. A luat puterea în 1930 şi a impus un sistem de conducere absolutist. Opozanţii săi erau închişi, torturaţi şi în cele din urmă ucişi. Trupurile lor dispăreau, zvonurile spunând că erau aruncate rechinilor. În 1937, Trujillo a ordonat masacrul etnic al câtorva mii de haitieni care trăiau în Republica Dominicană. În cei 30 de ani cât s-a aflat la putere, dictatorul a fost decorat de instituţiile interne cu numeroase medalii şi titluri. Cu un orgoliu exacerbat, îşi însuşea, pentru sine sau familia sa, orice proprietate sau afacere pe care o dorea, prin exproprieri. Redenumise capitala statului Ciudad Trujillo, iar cel mai înalt vârf muntos din ţară se numea Pico Trujillo.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Ce trebuie să știi despre dermatita atopică și cum să o gestionezi?

Dermatita atopică este o boală inflamatorie a pielii cu debut precoce și cu o prevalență pe durata vieții de aproximativ 20% . Apare...

Donald Trump ia în calcul declararea unei urgențe economice naționale pentru a impune noi tarife comerciale

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, analizează opțiunea de a declara o urgență economică națională pentru a implementa măsuri tarifare, potrivit unor surse...

Concedieri colective în Sibiu, majoritatea din industria confecțiilor

Cei mai afectați sunt lucrătorii din sectorul marochinărie-pielărie, unde două firme vor renunța la 130 de salariați Patru companii din județul Sibiu au notificat Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă