După arestarea lui Dominique Strauss-Kahn, presa internaţională a atacat legea tăcerii pe care publicaţiile din Hexagon o aplică atunci când vine vorba despre aventurile politicienilor. În timp ce italienii scriu romane întregi despre relaţiile lui Berlusconi, iar americanii au făcut un „capăt de ţară” din cazul Lewinsky, francezii s-au trezit abia în al doisprezecelea ceas să vorbească despre cuceritorul DSK.
The Guardian, de exemplu, vorbea despre „complicitatea tacită” a ziarelor franceze care ştiau despre slăbiciunea lui Strauss-Kahn.
Times scrie despre o lungă tradiţie franceză – „liberté, égalité, infidélité” (liberate, egalitate, infidelitate), iar The New York Times aminteşte că, în timpul scandalului Monica Lewinsky, unii politicieni francezi l-au admirat pe Bill Clinton.
Nu e nicio crimă să fii seducător
Aflată la Bucureşti cu ocazia sarbatorii a 20 de ani de RFI Romania, Geneviève Goëtzinger , director delegat RFI, a explicat, pentru romanialibera.ro, felul în care media franceză tratează astfel de subiecte. „Este o tradiţie în Franţa de a separa viaţa publică de cea privată. Nu cred că este criticabil felul în care media franceză a tratat cazul Dominique Strauss-Kahn după arestarea lui – în fiecare zi avem breaking news despre cazul DSK”, spune reprezentanta RFI.
Aceasta recunoaşte însă „complicitatea tacită” a presei din Hexagon. „O parte a jurnaliştilor francezi erau la curent de ani de zile cu aventurile şefului FMI, dar nu au vorbit despre asta pentru că nu este o crimă sau un delict să fii seducător. Este o diferenţă fundamentală între seducţie şi agresiune sau viol. Presa italiană este mai dură cu Berlusconi pentru în cazul lui este vorba despre fete foarte tinere. Nimeni nu îşi imagina însă că se va ajunge aici cu seductia”, mai spune jurnalista franceză.
Goëtzinger a mai adăugat că relaţiile pe care DSK le avea cu presa franceză înainte de izbucnirea scandalului erau unele normale, mulţi dintre jurnalişti precepandu-l ca pe unul dintre cei mai „străluciti” oameni politici din Hexagon.
Geneviève Goëtzinger şi-a început cariera prin participarea la lansarea cotidianului „Paris ce soir”, în 1984. Jurnalist la Reseau France Outre Mer între 1985 şi 1989, s-a alăturat Departamentului Politic al RFI în 1989, pe care l-a condus între 1996 şi 2001.
Redactor-şef, editorialist şi şef al Departamentului Politic între 2001 şi 2003, Goetzinger a devenit editor general al RFI în limba franceză în 2003. Director adjunct şi Director de redacţie la France Internationale din 2005, ea a revenit la RFI în 2006 că Director General Adjunct de informaţii şi antene. Din iulie 2008 este Director Delegat RFI.
Dominique Strauss-Kahn, DSK cum îi spune presa franceză, este acuzat de o cameristă de culoare de la un hotel de lux din New York că ar fi agresat-o sexual, la 14 mai, şi ar fi încercat să o violeze.
Arestat pe aeroport, după ce se îmbarcase într-un avion cu destinaţia Franţa, procurorii au formulat împotriva lui Dominique Strauss-Kahn şapte capete de acuzare, pentru care riscă, potrivit unor surse, o pedeapsă cumulată de până la 70 de ani închisoare.
În vârstă de 62 de ani, Dominique Strauss-Kahn a fost profesor universitar şi ministru de finanţe, iar cei care l-au cunoscut şi au lucrat cu el spun că este o persoană şarmantă şi vorbesc în termeni respectuoşi despre el.
Ştirea referitoare la faptele care l-ar fi avut drept protagonist şi care s-ar fi petrecut într-un apartament al unui hotel de lux din centrul New York-ului este cu atât mai şocantă, deşi era ultracunoscută slăbiciunea lui DSK pentru sexul frumos. De altfel, chiar el ar fi recunoscut-o.”Banii, femeile şi originea mea evreiască”, a răspuns luna trecută şeful FMI când a fost întrebat care ar fi punctele sale vulnerabile în eventualitatea unei campanii pentru alegerile prezidenţiale din 2012 din Franţa.