Scandalul corupţiei în Portul Constanţa readuce în atenţia opiniei publice amploarea pe care a căpătat-o fenomenul mărfurilor contrafăcute în cel mai mare port al UE de la Marea Neagră. Parte din cauza funcţionarilor corupţi, dar şi pentru că România este poarta de intrare a mărfurilor din Asia în UE, terminalele de containere sunt asaltate de transporturi ilegale. Potrivit poliţiştilor de frontieră constănţeni, de la începutul anului şi până în prezent au fost descoperite în containere şi reţinute aproximativ două milioane de produse contrafăcute. În acelaşi timp au fost scanate 6.000 de containere, dintre care au fost controlate efectiv 3.700 de containere. Valoarea totală a mărfurilor contrafăcute se ridică la peste 20 milioane lei, respectiv 5 milioane de euro. Principalul furnizor de mărfuri contrafăcute este China. Nu trece săptămână fără ca poliţiştii de frontieră şi vameşii constănţeni să nu descopere ascunse în containere produse introduse ilegal în ţară. Aproximativ 90% din acţiunile de control, respectiv desigilarea containerelor, se soldează cu descoperirea mărfurilor de contrabandă.
Căptuşirea, metoda preferată
Cea mai utilizată metodă de transport este „căptuşirea” containerului cu produse asemănătoare la aspect şi greutate cu cele declarate oficial. Infractorii iau în calcul şi riscul ca încărcătura să fie descoperită, astfel că de obicei se trimit mai multe containere de contrabandă la aceeaşi destinaţie. Într-un singur container încap, în cazul pantofilor, cam 50.000 perechi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 600.000 lei vechi. Potrivit specialiştilor, nu este nevoie ca toate containerele contrabandiştilor să treacă intacte de control. Dintr-unul singur valorificat pe piaţă contrabandiştii îşi scot banii. Un raport realizat la nivelul UE arată că România se află între primele zece state după volumul mărfurilor contrafăcute.
Lenjerie intimă, adidaşi şi… pistoale
Aproape toate categoriile de mărfuri operate prin Portul Constanţa fac obiectul contrabandei, începând cu obişnuitele articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, parfumuri, electrocasnice şi terminând cu armele. Nu mai departe la sfârşitul lunii trecute, două arme de contrabandă şi mai multe gloanţe au fost descoperite de poliţiştii de frontieră constănţeni într-un container sosit în Portul Constanţa Sud Agigea. Potrivit Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, pe 28 aprilie a fost făcut un control la un container proprietatea unui bărbat în vârstă de 50 de ani, din judeţul Timiş. Echipa de control a descoperit ascunse în container două arme de vânătoare cu glonţ.
STATISTICĂ
Peste 42 milioane tone marfă în 2010
Prin porturile maritime din România s-au tranzitat anul trecut 47.563.879 tone, de marfă, cea mai mare parte, respectiv 42.714.653 tone fiind trecută în contul Portului Constanţa. Traficul prin containere s-a cifrat la 5.887.879 tone, respectiv 556.694 TEU (twenty-foot equivalent unit, unitate de măsură pentru capacitatea containerelor).