25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialClujul ar putea avea un raliu european

Clujul ar putea avea un raliu european

La a 30-a ediţie a Raliului Clujului, care va fi organizată în acest weekend, va participa şi un comisar de la federaţia internaţională.

 

Etapa a treia a sezonului din Campionatul Naţional de Raliuri va avea loc la Cluj, vineri şi sâmbătă, atunci când este programată, pentru a 30-a oară, o nouă ediţie a Raliului Clujului. Întrecerea va începe vineri, cu o probă superspecială în parcarea complexului comercial Polus Center şi va coincide şi cu debutul Zilelor Clujului. Mult mai important pentru organizatori este faptul că, special pentru etapa de la Cluj, va veni şi un observator din partea Federaţiei Internaţionale de Automobilism (FIA), care va face o evaluare a întregii competiţii. În cazul în care această analiză va fi una pozitivă, din 2012 proba de sub Feleac va face parte din calendarul european, astfel că Raliul Clujului va deveni o etapă din cadrul Cupei Europei de Est sau a Cupa Europei Centrale.

Record de participanţi

„Suntem la al nouălea an de când organizăm acest raliu şi în fiecare an ne-am confruntat cu tot felul de greutăţi şi şicane, chiar şi din partea Federaţiei Române de Automobilism Sportiv. Totuşi, avem şanse mari ca această probă să fie organizată de la anul sub egida Federaţiei Internaţionale. Acel observator FIA va veni la Cluj în acest weekend şi să sperăm că ne va face o evaluare pozitivă”, a declarat Horaţiu Savu, unul dintre organizatorii evenimentului de la Cluj. Etapa ardeleană se desfăşoară în întregime pe asfalt şi are şanse mari să devină o probă europeană în principal datorită numărului de echipaje înscrise, capitol la care competiţia de la Cluj este regină în România. „Raliul Clujului este de câţiva ani cea mai importantă etapă de la noi din ţară şi nu întâmplător deţinem recordul de cele mai multe echipaje participante. În 2008 au fost 80 de echipaje, iar în acest an deja s-au înscris 60 de echipe, cel mai mare număr din acest sezon. Oricum, este extrem de puţin în comparaţie cu Ungaria, acolo unde sunt 200 de echipaje înscrise la o etapă, sau faţă de raliul de la Monte Carlo, unde au fost 300 de cereri de înscriere, din care doar 125 au fost acceptate. Cu ajutorul autorităţilor locale şi judeţene şi al celorlalţi factori care doresc ca imaginea Clujului să fie promovată în Europa, sperăm să avem susţinerea pentru ca acest raliu să devină unul european. Oricum, noi, ca organizatori vom lupta pentru acest lucru”, a mai spus Horaţiu Savu, la rândul său, fost pilot în cadrul Campionatului Naţional.

Cinci probe speciale

A 30-a ediţie a Raliului Clujului va avea o lungime totală de 274,6 km, dintre care 101 vor însuma cele cinci probe speciale şi o superspecială, cea care va şi deschide vineri seara întrecerea, la ora 18.37. Sâmbătă vor avea loc celelalte cinci probe speciale, care vor fi alergate din diferite locuri ale oraşului până la Gârbău, o dată, iar la Râşca şi Mărişel maşinile vor ajunge de câte două ori, pentru patru probe. Startul primei probe speciale de sâmbătă va fi dat la ora 11.24, iar plecarea în ultima probă va fi la ora 15.51. Aproximativ o oră şi jumătate mai târziu toate maşinile vor parca în Piaţa Unirii din centrul oraşului, lucru care coincide cu finalul raliului. După ce trupa Iris va concerta la „Zilele Clujului”, la ora 22.30 ocupanţii podiumului vor urca pe scenă pentru festivitatea de premiere. „Întotdeauna mi-a plăcut la Cluj, m-am simţit bine, iar obiectivul pentru acest weekend este consolidarea locului I în clasamentul general. Pentru asta, trebuie să mergem tare încă de la început, să atacăm, pentru că piloţii clujeni sunt foarte rapizi pe teren propriu şi vom avea o competiţie dificilă. Sperăm ca vremea să fie bună şi pentru noi, dar şi pentru spectatori”, a declarat Valentin Porcişteanu, liderul sezonului după două etape scurse până acum.

Marişca, favorit

Unul dintre piloţii clujeni care îl sperie pe Porcişteanu este Bogdan Marişca, de la echipa locală Napoca Rally Academy, cel care ocupă treapta a doua a podiumului la general, la doar un punct şi jumătate în spate. De altfel, Marişca este şi campionul en-titre de la Cluj, după ce s-a impus destul de clar anul trecut pe un traseu udat în întregime de ploaie. Şanse la victorie are şi Gergo Szabo, câştigătorul ultimei etape desfăşurate, dar şi campionul naţional al ultimelor două sezoane.

 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Israelul a lovit mii de facilități militare ale Hezbollah din Liban

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a lovit mii de rampe de lansare de rachete în sudul Libanului, de unde mişcarea şiită Hezbollah lansează...

O rădăcină indiană cu proprietăți de „ibuprofen natural”

Condimentul cu efecte antiinflamatorii și antioxidante este considerat un superaliment de către nutriționiști Rădăcină exotică, originară din India, turmericul a devenit renumit pentru efectele sale...

Bilanțul inundațiilor din Polonia este unul dezastruos

Peste 18.000 de clădiri şi obiective de utilitate publică au fost avariate sau distruse de inundaţiile provocate de furtuna Boris în Polonia, conform primelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă