17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGrecia încearcă să evite falimentul cu noi tăieri bugetare

Grecia încearcă să evite falimentul cu noi tăieri bugetare

Guvernul Greciei a discutat noi măsuri de urgenţă pentru reducerea deficitului bugetar, menite să convingă creditorii că autorităţile de la Atena pot depăşi criza datoriilor fără restructurarea acestora, transmite agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Măsurile analizate includ reduceri mai drastice ale salariilor din sectorul public, noi majorări de taxe, precum şi posibile concedieri ale funcţionarilor publici angajaţi cu normă întreagă. Presa elenă a relatat că măsurile analizate de guvern includ reducerea la jumătate a sumei de 12.000 de euro exceptată de la impozitul pe venit, şi reduceri ale altor scutiri fiscale, pentru cheltuieli medicale şi dobânzi ale creditelor pentru locuinţe.

Miza o reprezintă o nouă tranşă, de 12 miliarde de euro, din programul convenit anul trecut cu UE şi FMI, precum şi noi împrumuturi necesare pentru acoperirea deficitului de finanţare de anul viitor, în condiţiile în care este improbabil ca Grecia să poată reveni pe pieţele de obligaţiuni în 2012. Pieţele consideră că o anumită formă de restructurare a datoriilor elene este inevitabilă, eventualitate exclusă însă de liderii europeni, în special de reprezentanţii Băncii Centrale Europene (BCE).

Plan Marshall pentru Grecia

Autorităţile de la Frankfurt şi Bruxelles cer însă respectarea strictă a programului de reforme, care include privatizări şi alte măsuri de reducere a cheltuielilor, inclusiv a salariilor, şi de majorare a veniturilor.

Temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro au afectat luni pieţele europene, determinând deprecierea monedei euro şi a acţiunilor cu circa 1%, iar impactul a fost resimţit şi pe bursele globale, cu o corecţie de 2% pe pieţele emergente. Analiştii anticipează că dacă Grecia îşi va restructura datoriile, exemplul său ar putea fi urmat şi de Irlanda şi Portugalia.

Directorul general al Allianz, cel mai mare grup de asigurări din Europa, Michael Diekmann, a avertizat luni guvernele să nu împingă Grecia în insolvenţă prin blocarea unui ajutor suplimentar. “Avem nevoie de un plan de industrializare pentru Grecia, de tipul Planului Marshall”, a spus Diekmann.

Populaţia s-a săturat

Grecia trebuie să evite restructurarea datoriilor de stat şi să continue măsurile de reducere a deficitului bugetar şi programul de privatizare pentru a depăşi criza, a declarat premierul elen George Papandreou, comentarii susţinute şi de oficiali ai Băncii Centrale Europene. Papandreou trebuie să prezinte în câteva zile un plan fiscal suficient de credibil pentru a determina Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să continue să finanţeze ţara.

Majoritatea populaţiei respinge însă noi măsuri de austeritate, potrivit rezultatelor unui sondaj, publicate sâmbătă. Acelaşi sondaj arată că socialiştii aflaţi la putere au început să piardă teren în faţa conservatorilor din opoziţie pentru prima dată de la victoria în alegerile din 2009. „Restructurarea datoriilor nu intră în discuţie”, a declarat Papandreou într-un interviu publicat în ediţia de vineri a ziarului Ethnos.

Risc de faliment

Grecia a încheiat cu circa un an în urmă un acord pe trei ani cu FMI şi UE pentru un împrumut extern de urgenţă de 110 miliarde euro. Ţara se confruntă însă în continuare cu venituri reduse la buget şi o recesiune profundă, alimentând speculaţiile că guvernul ar putea fi nevoit să restructureze datoriile pentru a ieşi din criza fiscală care a declanşat o criză la nivelul zonei euro.

Preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat marţi că Grecia ar putea fi nevoită să se îndrepte către o „restructurare delicată” a datoriilor. BCE se opune însă vehement unui astfel de scenariu, din cauza temerilor că ar destabiliza moneda euro. Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernator al BCE, a declarat pentru ziarul elen To Vima că singura opţiune a Greciei este de a continua programul fiscal. “Pentru BCE, direcţia este una şi este clară: trebuie să implementaţi angajamentele pe care vi le-aţi asumat”, a arătat el. Într-un interviu acordat ziarului elen Kathimerini, alt membru al consiliului BCE, Juergen Stark, a afirmat că orice restructurare a datoriilor ar împiedica ţara să revină pe pieţele de obligaţiuni şi ar submina reformele.

Fitch a avertizat vineri cã orice restructurare a datoriilor Greciei ar fi consideratã un default de stat (incapacitate de platã), exact scenariul pe care membrii zonei euro încearcã sã-l evite. Fitch este cea de-a doua mare agenţie de rating care a lansat astfel de avertismente.

Privatizarea merge prea încet

Comisarul pentru Economie şi Afaceri monetare, Ollie Rehn, se îndoieşte de capacitatea Greciei de a privatiza active de 50 de miliarde de euro în următorii câştiva ani, relatează Reuters. “Estimăm că Grecia nu va putea să privatizeze active în valoare de 50 de miliarde de euro, care reprezintă peste 20% din PIB, în următorii câţtiva ani”, a declarat Rehn într-o conferinţă la Viena. El a adăugat că Grecia nu a făcut suficiente progrese prin măsurile de reformă fiscală, pentru a se putea finanţa direct de pe pieţe de la începutul anului viitor.

Citeşte pe blogurile RL: 3 mici crize financiare: SUA, UE, China

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Ședință de urgență la Ministerul Mediului, în contextul debitelor Dunării

La ședință participă reprezentanți de la Apele Române și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Reprezentanții instituțiilor care urmăresc cotele Dunării vor merge în...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă