Mihai Tudose a terminat prima facultate la 30 de ani la o universitate privată. După vârsta de 28 de ani a început o goană nebună în care a achiziționat numeroase titluri și diplome. Cel mai strălucitor, titlul de doctor obținut în anul 2010 în domeniul Științelor Militare la Academia Națională de Informații, este suspect de plagiat. Un sfert din lucrare, aproximativ 50 de pagini, este copiat dintr-o altă lucrare de doctorat, susținută în 2009 de comisarul-șef Radu Andriciuc, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.
Acesta și-a recunoscut pasajele copiate în teza de doctorat a lui Tudose. Premierul propus de PSD nu a menționat niciunde că ar fi preluat aceste pasaje, iar polițistul a recunoscut public că Tudose i-a cumpărat teza de doctorat. „Domnul Tudose m-a contactat și i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfă. Era 2008 și aveam niște probleme financiare, vă aduceți aminte ce au pățit bugetarii, plus că fiul meu dădea bacalaureatul. A fost vorba de câteva mii de euro”, a spus comisarul-șef.
Sabin Orcan, director editorial:
Juriștii contactați de RL susțin că, plecând de la aceste afirmații, premierul nominalizat poate fi acuzat de două infracțiuni. Prima este cea de plagiat. A doua se referă la infracțiunea de complicitate la evaziune fiscală. Pentru că nu a făcut publică tranzacția, Tudose l-a ajutat pe polițistul Radu Andriciuc să evite plata către stat a 10% din valoarea tranzacției drepturilor de autor.
2006: cinci diplome într-un an
Mihai Tudose (născut în 1967) s-a urnit greu pe calea muncii și a educației. El menționează că s-a angajat direct șef de birou senatorial, la vârsta de 25 de ani, funcție pe care a ocupat-o timp de șapte ani. Anterior, Tudose nu menționează să fi avut niciun alt loc de muncă. Tudose se înscrie la Facultatea de Drept – Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir“ (privată) în 1991 pe care o termină la vârsta de 28 de ani.
În domeniul dreptului, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir“ este clasată mediocră, primind calificativul „D”, în condițiile în care „A” este cel mai bun calificativ, iar „E” – cel mai slab.
Răzvan Chiruță, redactor-șef:
În anul 2001, Mihai Tudose este deja parlamentar PSD. Deși are loc de muncă full–time la București, Tudose găsește resurse să urmeze cursurile postuniversitare de „Management și gestiunea afacerilor” la Facultatea de Științe Economice – Universitatea Dunărea de Jos din Galați (aflată în categoria B). Tudose mergea la facultate la Galați, oraș aflat la peste 300 de kilometri distanță de locul său de muncă din Capitală, o practică pe care am mai întâlnit-o și la alți politicieni.
Prelucrat în apărare și intelligence
Cinci ani mai târziu, Tudose se reîntoarce la Galați pentru a urma cursuri de comunicare.
La vârsta de 40 de ani începe fulminanta ascensiune educațională și academică a lui Mihai Tudose: face 11 cursuri în zece ani. Există ani de-a dreptul prolifici. În 2006, în timp ce era deputat urmează – în același timp – patru cursuri postuniversitare și un masterat. Unul, la Constanța.
Mircea Marian, senior editor:
Tudose are trecute: un master în „Politici Economice Europene” la Școala Naţională de Studii Politice şi Administrative – Bucureşti. De asemenea, este specializat în “Turismul în contextul dezvoltării regionale durabile”, master pe care l-a urmat la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.
Mihai Tudose a urmat numeroase cursuri de apărare și intelligence: “Curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale”, la Colegiul Superior de Securitate Naţională al SRI, “Curs de specializare pentru cadre de conducere” la “Centrul European Marshall pentru Studii de Securitate Naţională”, “Curs de specializare postuniversitar” la Colegiul Național de Apărare (toate în 2006), Curs de specializare în „Analiza şi rezolvarea conflictelor armate“ la Georgetown University (2007), Cursuri postuniversitare „Relaţii internaţionale şi integrare europeană”, Institutul Diplomatic Român (2007), deținând chiar și o “Adeverință de certificare pentru profesia didactică – monospecializare” – Universitatea de Apărare (2013).
Complicitățile care i-au păstrat doctoratul
În 2010, a devenit Doctor în domeniul Ştiinţelor Militare şi Informaţii la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, la SRI. În 2015, Mihai Tudose a fost acuzat de Centrul pentru Jurnalism de Investigații că și-ar fi plagiat o treime din lucrarea de doctorat. Printre persoanele pe care Tudose le-ar fi plagiat se numără și Traian Băsescu și Ion Iliescu. Tudose a plagiat masiv din altă lucrare de doctorat scrisă de comisarul-șef Radu Andriciuc, la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, care a declarat că i-a vândut lui Mihai Tudose pasajele pentru câteva mii de euro.
Silviu Sergiu, senior editor:
Tudose a dorit să renunțe unilateral la titlul de doctor, dar Curtea Constituțio-nală a declarant inițiativa neconstituțională. Prin complicitatea membrilor Comisiei de Științe Militare a CNATDCU – aflați în incompatibilitate -, a fost amânat cu an procesul de analiză a doctoratului. Și SRI a tergiversat soluționarea acuzațiilor de plagiat, amânând să elaboreze un raport de analiză în perioada legală de o lună.
Secret. Ascunde banii de la SRI
Mihai Tudose a confir-mat frauda academică în momentul în care a anunțat că, în iulie 2016, vrea să renunțe benevol la titlul de doctor. „Atât timp cât n-am profesat ca atare, nu am beneficiat de titlul de doctor pentru nimic, nici la vreun examen, nici în învăţământ cât am profesat nu am beneficiat de titlul de doctor”, și-a argumentat Tudose decizia. Pe baza acestui titlu de doctor, Tudose a profesat în două rânduri. În 2011 a fost lector universitar, iar în 2013 conferențiar universitar la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” a SRI, unde a predat “Protecția Infrastructurilor Critice”. Posturile universitare se scot la concurs, iar calitatea de doctor reprezintă un atu extrem de important în analiza dosarelor candidaților.
În declarațiile sale de avere, Tudose nu menționează sumele încasate de la SRI.
El uită să își treacă în biografia oficială că a predat la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir. Tudose a câștigat în calitate de conferențiar universitar la UCDC suma de 2.500 lei.
Familie. Nevasta, talismanul banilor
Soția ministrului Economiei, Mihai Tudose, îi poartă noroc firmei la care e angajată ca secretară. Astfel, în 2015, când Tudose era ministru, En Electric Proiect Office a prins în condiţii suspecte un contract de 6,5 milioane de euro pentru a construi reţeaua de canalizare a orașului Buşteni. Iniţial, licitaţia a fost anulată, apoi, la reluare, din cele şase oferte, cinci au fost anulate. Numai firma soţiei ministrului a rămas „în picioare“.În al doilea mandat (al lui Tudose), En Electric Proiect Office a obţinut contractul pentru construirea unei staţii de epurare în Rovinari – Gorj în valoare de 2,4 milioane lei, a dezvăluit Rl.