În urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul s-a angajat să elimine subvenţiile la energia termică până la sfârşitul lunii august. Astfel, dacă până în prezent se acordau trei tipuri de subvenţii pentru încăzire, în unele cazuri cumulat, din iarnă se va mai da doar ajutorul de încălzire.
După eliminarea subvenţiei la energia termică ajutorul statului se va dirija către familiile care au un venit pe membru de 800-850 lei, iar peste acest nivel, potrivit declaraţiilor premierului Emil Boc, valoarea facturii va creşte.
Încălzirea e subvenţionată 45%
„Cei care au venituri peste o anumită limită nu vor mai primi subvenţii din partea statului, însă cei care sunt cu venituri mici vor primi un sprijin suplimentar la plata facturii la energie termică. Eu cred, dintr-o primă aproximaţie, în calitate de ministru interimar al Muncii, că familiile care au un venit pe membru între 800 şi 850 lei nu vor suferi la factura la energia termică la iarnă, vor beneficia în continuare de sprijin suplimentar pentru a putea să plătească factura. Probabil ca peste un anumit nivel, mai mare, să crească valoarea facturii”, a declarat Emil Boc.
Aproape 4,5 milioane de persoane beneficiază în prezent de subvenţia de încălzire, indiferent de venit, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). La sistemul centralizat de încălzire, în toată ţara sunt racordate peste 1,5 milioane de apartamente, din care numai în Bucureşti sunt o treime.
Potrivit legii, 45% din costurile de încălzire pentru un apartament racordat la sistem centralizat sunt subvenţionate. Subvenţionarea provine din cumularea sumele date de stat consiliilor locale, dar şi de primării către consumatori. Pe lângă aceste subvenţii, până în prezent se mai acordă ajutoare de încălzire pentru persoanele care au un venit pe membru de familie sub 615 lei. Numărul beneficiarilor de ajutoare de încălzire se ridică la aproape 800.000 la nivelul întregii ţări.
Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.
Risc ridicat pentru jumătate din populaţie
În schimb, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari reclamă că în cazul anulării subvenţiei şi acordarea de ajutoare doar familiilor cu venit pe membru de 800-850 lei s-ar putea ajunge în situaţia incapacităţii de plată pentru numeroşi locatari. Eliminarea subvenţiilor ar putea însemna o creştere de 60% a facturilor la apă caldă şi încălzire, a atenţionat Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari- Habitat.
„Datele Eurostat indică 9,1 milioane de persoane din România care se confruntă cu sărăcia (43% din populaţie se află în risc de excluziune sau sărăcie). Ajutoarele de încălzire se acordă în toată Europa, inclusiv Luxemburg. Pragul de 800-850 lei/ membru de familie ar trebui majorat până la cel puţin 1.100 lei. Noi am propus ca ajutorul să se acorde procentual, pentru cei cu sub 300 lei venit să fie acoperite costurile cu 90%, iar la 1.100 lei să se acopere circa 10% compensare”, ne-a declarat preşedintele Ligii Habitat.
Preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecare primărie.
Citeşte unde se vinde cea mai scumpă şi cea mai ieftină gigacalorie