23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSupermarketurile, ultima himeră a proprietarilor de teren

Supermarketurile, ultima himeră a proprietarilor de teren

Planuri agresive


„Hipermarketurile şi supermarketurile vor fi cei mai activi cumpărători în condiţiile în care dezvoltatorii se focalizează pe proiectele stopate acum trei ani. Aproximativ toţi operatorii de hipermarketuri şi supermarketuri au anunţat planuri agresive de securizare a terenurilor. Fiecare are în plan 4-5 astfel de tranzacţii, astfel că suprafaţa tranzacţionată ar putea fi impresionantă, adică să vedem o creştere de două cifre pe acest sector”, a declarat, luni, Luiza Moraru, şeful departamentului de retail CBRE.

Interesul pentru achiziţionarea de terenuri se manifestă în special din partea operatorilor care sunt deja pe piaţă, susţine Luiza Moraru.

„Există interes din partea operatorilor care sunt deja pe piaţă. Aceştia se uită la formate noi, adaptate condiţiilor actuale ale pieţei. Este o bătălie pentru cota de piaţă, pentru poziţionarea pe piaţă pentru atunci când consumul îşi va relua creşterea. Consumul nu este în creştere, dar nici nu va mai scădea mult”, a adăugat Moraru.

Standarde de selecţie

Despre interesul manifestat de anumiţi operatori pentru terenuri, Cristian Antonescu, managing partner la Imoinvest consulting & development ne-a declarat că „astfel de tranzacţii sunt într-adevăr de interes, în special pentru supermarketuri, încă din 2009”. Cei mai interesaţi ar fi aşa numiţii discounteri, iar terenurile sunt alese după anumite standarde de suprafaţă, preţ, amplasament.

„Preţurile însă sunt încă mari, în special pentru zonele centrale. În plus, terenuri la anumite suprafeţe în zone centrale sunt dificil de găsit. În zonele de lux, terenurile sunt extrem de scumpe. Nici in cartiere, preţurile la terenuri au ajuns destul de jos, însă chiar şi în această situaţie mai se poate discuta. Reţele de supermarketuri, în special discounteri, cumpără terenuri, dar la anumite standarde, în anumite zone. Este criză, dar toţi mergem să cumpărăm din supermarketuri şi drept urmare reţele ale unor astfel de magazine se şi extind, se şi construieşte după ce se cumpără terenurille”, a precizat Cristian Antonescu.

Rezidenţial – Scăderi la intravilan

Proprietarii de terenuri intravilane destinate dezvoltărilor rezidenţiale au continuat să scadă preţurile în primul trimestru cu până la 16%, acest segment, împreună cu cel al caselor şi vilelor, fiind categoriile de proprietăţi rezidenţiale încă afectate de criză, potrivit imobiliare.ro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă