4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialȘase procurori au cerut să plece din DNA la scurt timp după...

Șase procurori au cerut să plece din DNA la scurt timp după scandalul înregistrărilor cu Laura Codruța Kovesi

Unul dintre cei șase procurori care au cerut CSM-ului transferarea lor de la DNA la alte parchete este Claudiu Constantin Dumitrescu, șeful Secției de infracțiuni cu fonduri europene.

Procurorul Claudiu Constantin Dumitrescu, şef al Serviciului pentru combaterea infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a cerut acordul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pentru detașarea sa în postul de expert naţional detaşat în cadrul Oficiului European de Luptă Antifraudă.

Dumitrescu lucrează la DNA din anul 2003. În 2011 a fost detaşat în funcţia de şef al Departamentului de Luptă Antifraudă, conform CV-ului procurorului. Ulterior, în 2013, Claudiu Dumitrescu a revenit la DNA, unde a fost şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe celor de corupţie, potrivit Mediafax.

Un alt procuror care a cerut încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie este Alina Ştefănescu, urmând ca ea să revină la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti .

Alina Irina Avram a solicitat continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu sau revenire la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB), Eugen Anton doreşte transferul la PTB sau la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti (PCAB), Mădălina Scarlat cere să fie mutată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), PCAB, PTB sau respectiv la unul dintre celelalte parchete de pe lângă judecătoriile de sector din Bucureşti, iar Ioan-Paul Chiş a solicitat continuarea activităţii la unul dintre parchetele de pe lângă judecătoriile de sector din Bucureşti sau la PTB.

Înregistrări cu șefa DNA

La jumătatea lunii iunie, postul TV deținut de Sebastian Ghiță, anchetat de DNA în mai multe dosare penale, a difuzat mai multe înregistrări audio în care Laura Codruţa Kovesi le reproșa procurorilor din subordine că “de cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA”, iar cine s-a speriat sau nu are chef de muncă să plece. "Ne-am speriat sau ce? Cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA, cine nu are chef de muncă să plece. Rămân 10 oameni la DNA, dar ăia ne vedem de treabă şi luptăm până în pânzele albe". 

În replică, Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis un comunicat de presă în care arăta că înregistrările cu şefa DNA nu sunt autentice. "Între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparţin procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi anumite expresii licenţioase pe care nu le-a folosit şi nu le foloseşte", susține DNA.

În urma apariţiei în spaţiul public a acestor înregistrări, DNA a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a deschis un dosar penal având ca obiect inducerea în eroare a organelor judiciare.

Totodată, DNA a anunţat că a fost deschis dosar penal pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Sesizarea a fost făcută pe motiv că şedinţele cu procurorii din secţii nu sunt publice.

Controale la DNA și Parchetul General

Tudorel Toader, ministrul interimar al Justiţiei, a trimis o solicitare Inspecţiei Judiciare, pe 19 iunie, de efectuare a unor controale la DNA şi Parchetul General privind eficienţa managerială. Inspectorii analizează solicitarea, urmând a stabili dacă demarează verificările. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că la DNA nu ar fi fost efectuat un astfel de control de aproape zece ani, iar la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de mai bine de 20 de ani.

 

Cele mai citite

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...
Ultima oră
Pe aceeași temă