27.6 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialPreoลฃii romรขni ลŸi-ar putea pierde dreptul de a sluji la Ierusalim

Preoลฃii romรขni ลŸi-ar putea pierde dreptul de a sluji la Ierusalim

Patriarhia Ierusalimului a rupt unilateral relaลฃiile cu Patriarhia Românฤƒ, la bazฤƒ fiind disputa privind aลŸezฤƒmântul românesc de la Ierihon. Decizia de rupere a comuniunii dintre cele douฤƒ patriarhii a fost luatฤƒ unilateral ลŸi nu a fost încฤƒ anunลฃatฤƒ oficial.

„Între bisericile ortodoxe mari existฤƒ relaลฃii de frฤƒลฃietate, iar când cineva opreลŸte comuniunea aceste relaลฃii nu mai existฤƒ. Este vorba despre o problemฤƒ administrativฤƒ între cele douฤƒ biserici ลŸi noi suntem dispuลŸi sฤƒ discutฤƒm pentru a o rezolva”, a declarat pentru România Liberฤƒ pฤƒrintele Constantin Stoica, purtฤƒtorul de cuvând al Patriarhiei de la BucureลŸti. Problema care a dus la ruperea relaลฃiilor dintre cele douฤƒ biserici ลฃine construirea unui aลŸezฤƒmânt românesc la Ierihon pentru românii care vin în pelerinaj. Partea românฤƒ susลฃine cฤƒ a obลฃinut în 1998 acordul pentru construirea aลŸezฤƒmântului, însฤƒ actualul Patriarh al Ierusalimului a invocat problema lipsei unei înลฃelegeri scrise.

 

Ce urmeazฤƒ

 

Teologul Radu Preda considerฤƒ cฤƒ decizia luatฤƒ de Ierusalim este invers proporลฃionalฤƒ cu pretextul invocat. „Sper sฤƒ nu dureze prea mult pentru cฤƒ este o situaลฃie anormalฤƒ. Consecinลฃele le vor simลฃi clericii care vor merge la locurile sfinte ลŸi nu vor avea voie sฤƒ slujeascฤƒ la altarele bisericilor care ลฃin de Patriarhia Ierusalimului. În decursul timpului, au mai fost zeci de astfel de momente”, susลฃine Radu Preda, teolog ลŸi director al Institutului INTER, din Cluj-Napoca.

Ruperea legฤƒturilor dintre biserici nu este o chestiune nouฤƒ în lumea clericilor. „Relaลฃiile acestea interortodoxe sunt adesea pigmentate de asemenea fenomene, se întâmplฤƒ de sute de ani pentru cฤƒ nu existฤƒ câteva puncte de vedere comune care sฤƒ constituie o <> a întregii ortodoxii”, ne-a explicat ลŸi Marius Vasileanu, profesor de istoria religiilor.

Reprezentanลฃii Patriarhiei Române au declarat ieri cฤƒ nu au fost consultaลฃi de omologii lor înainte ca aceลŸtia sฤƒ ia o decizie atât de radicalฤƒ. „DeลŸi în urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfinลฃitului Pฤƒrinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit iniลฃierea unui dialog bilateral frฤƒลฃesc între cele douฤƒ Patriarhii pentru identificarea unei soluลฃii privind existenลฃa aลŸezฤƒmântului românesc de la Ierihon, Patriarhia Românฤƒ constatฤƒ cu surprindere ลŸi regret cฤƒ Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilateralฤƒ”, se aratฤƒ în comunicatul Patriarhiei Române.

 

Mฤƒrul discordiei

 

Biserica Ortodoxฤƒ Românฤƒ deลฃine un teren de aproape 3.000 de metri pฤƒtraลฃi în zona Ierihonului, unul dintre cele mai vechi oraลŸe din lume. În 1995, s-a decis ca acolo sฤƒ fie ridicat un aลŸezฤƒmânt pentru pelerinii români veniลฃi sฤƒ viziteze locurile sfinte. Lucrฤƒrile au început în 1999, iar în timp au fost realizate un paraclis, o bisericฤƒ ลŸi o casฤƒ de pelerini. AceลŸtia, atunci când vin în ลขara Sfântฤƒ, nu pot ocoli Ierihonul, un strฤƒvechi oraลŸ biblic, situat la 40 de kilometri nord-est de Ierusalim. Ierihonul, împreuna cu FâลŸia Gaza, a fost primul oraลŸ cedat de Israel palestinienilor, în 1994, în urma acordului de pace. OraลŸul a fost reocupat de militarii israelieni, dar a revenit palestinienilor în martie 2005.

 

Cele mai citite

Ai putea ucide UE, spune Franศ›a. Ba nu ai putea, rฤƒspunde Germania

Macron ศ™i Scholz se รฎnfruntฤƒ din nou, pentru a contracara America protecศ›ionistฤƒ ศ™i puterea chinezฤƒ Emmanuel Macron ศ™i Olaf Scholz conduc cele mai mari douฤƒ...

PSD vrea reducerea taxฤƒrii cu 5 procente pe salariile mici ศ™i medii. Cรขศ›i bani ar rฤƒmรขne รฎn buzunarele romรขnilor

Ministrul Adrian Cรขciu a declarat cฤƒ mฤƒsura ar duce la creศ™terea puterii de cumpฤƒrare a romรขnilor ศ™i la competitivitatea companiilor Ministrul investiศ›iilor ศ™i proiectelor europene,...

Ai putea ucide UE, spune Franศ›a. Ba nu ai putea, rฤƒspunde Germania

Macron ศ™i Scholz se รฎnfruntฤƒ din nou, pentru a contracara America protecศ›ionistฤƒ ศ™i puterea chinezฤƒ Emmanuel Macron ศ™i Olaf Scholz conduc cele mai mari douฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ