21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGrecia strigă iar după ajutor

Grecia strigă iar după ajutor

În schimbul înăspririi măsurilor de austeritate, Comisia Europeană promite dobânzi mai mici.

 

Un grup restrâns de miniştri de Finanţe ai statelor din zona euro a decis că linia de finanţare pentru Grecia va continua şi după 2012, punând capăt astfel zvonurilor cum că grecii se pregătesc să renunţe la euro. Măsura a fost luată după ce a devenit clar că statul nu se va putea descurca să găsească bani de la finanţatori privaţi anul viitor, după ce actualul acord va expira.

„Credem că Grecia are nevoie de un program suplimentar de ajustare”, a declarat şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, după o întâlnire cu miniştrii de Finanţe din Germania, Franţa, Italia, Spania şi Grecia, scrie AFP. Însă chiar şi aşa, povara rămâne greu de suportat pentru greci, iar oficialii europeni nu exclud o eventuală restructurare a datoriilor, ceea ce ar însemna că băncile trebuie să renunţe la o parte din bani. Alternativa presupune reducerea dobânzilor, în schimbul unor măsuri suplimentare de austeritate.

O nouă reducere a dobânzilor plătite de Grecia pentru banii luaţi de la zona euro în cadrul acordului de finanţare externă încheiat anul trecut ar fi justificată dacă guvernul elen va adopta noi reforme, potrivit unui parlamentar german din sfera puterii, citat de Reuters.

Agenţia de evaluare Stan-dard&Poor’s a redus iar calificativul Greciei, cu două trepte, până la B, ca urmare a temerilor că scadenţele vor fi prelungite.

N-au mai renunţat la euro

Procurorii eleni au deschis o anchetă de urgenţă în privinţa articolului publicat vineri de Spiegel Online potrivit căruia Grecia ia în considerare ieşirea din zona euro, au declarat surse judiciare citate de AFP.

Ancheta, lansată de Parchetul Atenei, ar trebui să determine dacă publicaţia germană se face vinovată de difuzarea de informaţii false. Procurorii greci au cerut sprijin judiciar autorităţilor germane pentru audierea responsabililor Spiegel şi a autorilor articolului.

Articolul a panicat pieţele financiare arătând că Grecia vrea să părăsească zona euro, idee respinsă de autorităţile de la Atena şi de liderii din zona euro. Spiegel a relatat, de asemenea, că miniştrii de Finanţe din cele mai mari economii din zona euro

s-au întâlnit în secret la Luxemburg pentru a discuta despre problema datoriilor Greciei, fapt ulterior confirmat.

După apariţia crizei, în iarna anului trecut, presa germană a devenit „oaia neagră” a opiniei publice din Grecia, fiind acuzată de manevre speculatorii îndreptate împotriva statului şi de o atitudine antigrecească în general.

Bilanţul austerităţii

O treime din greci consideră că guvernul ar trebui să renunţe la acord, „pentru că acesta nu duce nicăieri” şi pentru că împinge economia într-o spirală a recesiunii, se arată într-un sondaj. Aproape 46% din respondenţi apreciază că Atena ar trebui să renegocieze condiţiile planului de salvare. Programul de austeritate, care prevede reduceri ale cheltuielilor sociale şi majorări de impozite, a dus la o scădere a activităţii economice mult mai mare decât s-a anticipat. Guvernul elen s-a angajat deja să implementeze noi măsuri pentru atingerea obiectivelor privind reducerea deficitului bugetar, mizând pe privatizări de 50 de miliarde euro.

Principalul progres înregistrat în urma implementării reformelor cerute de UE şi FMI este reducerea cu 5% a deficitului bugetar într-un an, însă situaţia financiară a statului este în continuare slabă din cauza persistenţei fraudei şi a recesiunii. –

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Sfidare, numele tău este Klaus

Poate că cei care și-au luat bac-ul cu o notă de peste 7,03 își vor aduce aminte că împăratul roman Caligula şi-a învestit...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...
Ultima oră
Pe aceeași temă