Rezultatele unui experiment realizat de cercetători de la NASA şi de la Universitatea californiană Stanford, au confirmat cu mare precizie două postulate cheie ale Teorie Generale a Relativităţii a lui Albert Einstein, transmite AFP, citată de Agerpres.
Denumit ‘Gravity Probe B’, acest experiment, unul dintre cele mai lungi experimente desfăşurate de NASA, a utilizat patru giroscoape utra-exacte aflate la bordul unui satelit pentru a măsura efectele acestei teorii despre gravitaţie.
Primul efect, aşa-numitul efect geodetic, este reprezentat de deformarea timpului şi spaţiului în jurul unui obiect care exercită o forţă gravitaţională, aşa cum este Pământul. Al doilea efect se referă la cantitatea de spaţiu-timp pe care un astfel de obiect o influenţează.
Satelitul NASA, aflat pe o orbită polară în jurul Pământului, a fost îndreptat în direcţia unei singure stele, IM Pegasi.. Dacă gravitaţia terestră nu ar afecta spaţiul şi timpul, de fapt continuul spaţiu-timp aşa cum a fost caracterizat de Einstein, cele patru giroscoape ale satelitului ar fi trebuit să fie îndreptate mereu în aceaşi direcţie.
Însă aceste giroscoape, sub influenţa gravitaţiei terestre, au înregistrat schimbări măsurabile de orientare faţă de direcţia spre care erau îndreptate, confirmând teoria lui Einstein.
‘Experimentul GP-B a confirmat două dintre postulatele cele mai importante ale teoriei lui Einstein privind Universul, având implicaţii asupra astrofizicii în ansamblul său’, explică Francis Everitt, fizician la Universitatea Stanford şi coordonatorul acestui studiu.