7.4 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSportFormula 1Firmele cu acศ›ionari ascunศ™i, abonate la bani publici: 360 de companii din...

Firmele cu acศ›ionari ascunศ™i, abonate la bani publici: 360 de companii din Romรขnia au acศ›iuni la purtฤƒtor ศ™i fac afaceri de miliarde de euro cu statul romรขn. Una dintre ele este TelDrum

În România sunt 360 de companii cu acศ›iuni la purtฤƒtor, ai cฤƒror proprietari sunt imposibil de identificat. Aceste firme au încheiat, în ultimii zece ani, contracte de miliarde de euro cu statul. TelDrum este una dintre ele.

Concret, acศ›iunile la purtฤƒtor înseamnฤƒ doar niศ™te hârtii, nenominale, care pot fi plimbate de la un proprietar la altul, în orice moment, fฤƒrฤƒ sฤƒ existe o evidenศ›ฤƒ fiscal-contabilฤƒ în acest sens. Orice persoanฤƒ din România poate sฤƒ înfiinศ›eze o companie cu acศ›iuni la purtฤƒtor, sฤƒ încheie contracte cu statul, dar în acelaศ™i timp sฤƒ rฤƒmânฤƒ anonimฤƒ.




Problema apare atunci când aceste societฤƒศ›i aparศ›in unor demnitari sau înalศ›i funcศ›ionari, persoane decidente cu bani publici pe mânฤƒ, care pur ศ™i simplu îศ™i acordฤƒ singuri contracte cu statul. ศ˜i, potrivit legii actuale, nimeni nu le poate face nimic, pentru cฤƒ este imposibil de aflat cine este în spatele acestor companii.

Societatea civilฤƒ, prin Transparency International ศ™i Funcky Citizen, susศ›inutฤƒ de DIICOT ศ™i europarlamentarul Cฤƒtฤƒlin Ivan, vrea sฤƒ schimbe legislaศ›ia, astfel încât firmele cu acศ›ionariat ascuns sฤƒ fie obligate sฤƒ-ศ™i devoaleze acศ›ionariatul ori sฤƒ nu mai aibฤƒ acces la bani publici. „E ca ศ™i cum ar veni la tine niศ™te oameni cu cagulฤƒ, îศ›i iau banii ศ™i pleacฤƒ cu ei, iar tu ar trebui sฤƒ-i crezi cฤƒ-i folosesc pentru autostrฤƒzi, spitale, grฤƒdiniศ›e“, a spus Cฤƒtฤƒlin Ivan, în cadrul dezbaterii „Banii publici, doar pentru cei cu identitatea la vedere“.



Reprezentanศ›ii societฤƒศ›ii civile îศ™i propun strângerea celor 100.000 de semnฤƒturi necesare pentru a solicita Parlamentului, cel mai probabil în iarnฤƒ, schimbarea legislaศ›iei.

Latifundiarul din Teleorman

În acest moment, în România activeazฤƒ 360 de firme cu acศ›iuni la purtฤƒtor. „Par puศ›ine, dar aceste companii primesc contracte uriaศ™e din bani publici“, a comentat Ana Poenariu, de la Rise Project, în timpul aceleiaศ™i dezbateri. O astfel de societate este Elcomex, care în ultimii zece ani a semnat 84 de contracte cu statul, în valoare totalฤƒ de 210 milioane euro. Dintre acestea, 42 de contracte au venit doar de la Centrala Nuclearฤƒ Cernavodฤƒ, potrivit Rise Project.

De asemenea, mult mai celebra TelDrum, firma prin care presa de investigaศ›ie susศ›ine cฤƒ s-a îmbogฤƒศ›it Liviu Dragnea, preศ™edintele PSD, deศ›ine peste 200 de proprietฤƒศ›i imobiliare, cu o suprafaศ›ฤƒ totalฤƒ de peste 800 hectare.

În trecut, toate aceste proprietฤƒศ›i au aparศ›inut statului. În prezent, este imposibil de aflat cui aparศ›in, pentru cฤƒ TelDrum este companie cu acศ›iuni la purtฤƒtor, iar numele acศ›ionarilor nu sunt publice. Ele pot fi însฤƒ bฤƒnuite cu o precizie destul de mare.

Rise Project a publicat o listฤƒ cu persoanele care au legฤƒturi strânse cu TelDrum ศ™i toate aceste persoane sunt din anturajul lui Liviu Dragnea – fiul sฤƒu, foศ™ti colegi de ศ™coalฤƒ sau de trupฤƒ rock.     

Foศ™tii parlamentari Viorel Hrebenciuc ศ™i Sebastian Ghiศ›ฤƒ, soศ›ia fostului ศ™ef al Fiscului, Gelu Diaconu, fostul ศ™ef al ASF, Dan Radu Ruศ™anu, oamenii de afaceri Frank TimiลŸ, Corneliu Iacubov, Sorin Ovidiu Vîntu sau Cristian Borcea sunt printre românii care au avut legฤƒturi cu firme off-shore.



Un sfert din economie se duce în zona off-shore

Într-o situaศ›ie similarฤƒ cu societฤƒศ›ile cu acศ›iuni la purtฤƒtor se aflฤƒ ศ™i companiile de tip off-shore care acti­veazฤƒ în România – adevฤƒraศ›ii proprietari sunt foarte greu de identificat. „Scurgerile de informaศ›ii din paradisurile fiscale au arฤƒtat cât de mare este industria care ascunde banii fฤƒcuศ›i ilegal ai politicienilor ศ™i ai înalศ›ilor funcศ›ionari publici care gestioneazฤƒ bugetele naศ›ionale ศ™i regionale“, spun reprezentanศ›ii societฤƒศ›ii civile, care vor ca propunerile lor legislative sฤƒ se aplice ศ™i firmelor off-shore.

Tot ei spun cฤƒ, în literatura de specialitate, România este catalogatฤƒ drept „cash country“. „Sumele rezultate din mica ศ™i marea corupศ›ie, din evaziune fiscalฤƒ ศ™i din alte activitฤƒศ›i ilegale sunt transferate peste graniศ›ฤƒ fizic, în genศ›i, prin cฤƒrฤƒuศ™i, urmând apoi sฤƒ fie introduse în circuitul deja clasic de spฤƒlare a banilor.“

În România activeazฤƒ 5.300 de firme de tip off-shore, care deศ›in o cotฤƒ de 18,4% din cifra totalฤƒ de afaceri, a precizat Adrian Negrescu, de la KeysFin, societate ce oferฤƒ servicii de afaceri, scoring ศ™i risk rating.

În 2015, aceste companii au avut o cifrฤƒ de afaceri de
48 miliarde euro, în creศ™tere cu 10 miliarde euro faศ›ฤƒ de 2011. Ele angajeazฤƒ 9% din forศ›a de muncฤƒ, numฤƒrul angajaศ›ilor ajungând în 2015 la 271.000. „Un sfert din economia ศ›ฤƒrii se duce în zona off-shore“, a concluzionat Negrescu. 

Citeศ™te ziarul integral în format .pdf AICI!

Cele mai citite

Anunศ› public pentru autorizaศ›ie de mediu

Societatea BRAILA WINDS SRL, cu sediul social รฎn BucureลŸti Sectorul 4, Bulevardul Mฤ‚Rฤ‚ลžEลžTI, Nr. 4-6, CORP C4, CAMERA 302, Etaj 3, รฎnregistratฤƒ cu numฤƒr...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Cazinoul din Constanศ›a รฎntredeschide uศ™a, dupฤƒ 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arฤƒta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru cฤƒ sunt refฤƒcute dupฤƒ modelul original. Deศ™i la รฎnceputul anului,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ