Subsecretarul de stat al SUA, Ellen Tauscher, a declarat, miercuri, la Palatul Parlamentului, că sistemul antirachetă este unul defensiv, care nu va subcota sau destabiliza sistemul strategic al Rusiei, subliniind că sistemul NATO va proteja şi Rusia dacă alege să lucreze cooperant, potrivit Mediafax.
„Sistemul este unul defensiv, am spus asta foarte clar. Sistemul nostru nu va subcota sau, în orice caz, nu va destabiliza în niciun fel sistemul strategic al Rusiei. Avem o relaţia bună cu Rusia, lucrăm în mod apropiat pe diferite chestiuni. Sistemul va proteja NATO şi, dacă Rusia alege să lucreze în mod cooperant cu noi, va proteja Rusia”, a spus Tauscher.
Oficialul american a arătat că, în mod evident, există discuţii cu ruşii privind sistemul antirachetă.
„Evident, vorbim mult cu ruşii. Lucrăm foarte apropiat de ruşi şi cu consilierii ruşi la NATO”, a spus Tauscher, care a arătat se va lucra împreună astfel încât sistemele să capete o mai bună performanţă pentru fiecare.
Ea a mai spus, răspunzând unei întrebări, că nu există nicio negociere cu Ucraina.
Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, la RFI, că baza de la Deveselu din judeţul Olt va deveni bază NATO după 2015 şi că îngrijorările Moscovei faţă de scutul antirachetă vor fi discutate în Consiliul NATO-Rusia, el subliniind că acest sistem este unul strict defensiv.
„Acest proiect antirachetă se discută în cadrul NATO. Chiar astăzi la Bruxelles există o reuniune la nivel NATO-Rusia în care pe agendă se află chiar acest proiect. Discuţiile sunt în curs la nivelul Alianţei, la nivelul Consiliului NATO-Rusia, prin urmare, în acest cadru vor fi adresate aceste să spunem îngrijorări ale părţii ruse. Statele Unite şi Federaţia Rusă sunt în permanent contact, se consultă permanent cu privire la acest proiect”, a declarat Aurescu.
CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt, şeful statului menţionând că baza ramâne sub comandă românească.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că sistemul antirachetă este unul defensiv, că nu este destinat ofensivei, el subliniind că elementele scutului antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse.
Potrivit MAE şi MApN, procesul de instalare a sistemului a fost început în contextul negocierilor cadrului juridic aferent participării României la proiectul american şi s-a finalizat în urmă cu câteva săptămâni. El a constat în analiza în format interinstituţional, de către instituţiile româneşti şi americane cu expertiză relevantă, a celei mai bune opţiuni care să corespundă tuturor criteriilor tehnice fixate de cele două părţi.
Decizia CSAT privind locaţia este o decizie de etapă, importantă în procesul de finalizare a negocierilor bilaterale pentru desfăşurarea pe teritoriul României a sistemului SUA de apărare antirachetă, iar consimţământul final privind locaţia şi regimul juridic al acesteia va fi exprimat de către Parlamentul României, care, potrivit prevederilor legale în vigoare, urmează să ratifice Acordul privind amplasarea, pe teritoriul României, a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă, rezultat în urma definitivării procesului de negociere.
Pe aerodromul Deveselu şi-a început activitatea, în 19 martie 1952, Regimentul 206 Aviaţie Vânătoare Tactică, acesta fiind subordonat Diviziei 66 Aviaţie Tactică din zona de operaţii de Sud-Est a României. În 1953, Regimentul 206 a fost dislocat pe aerodromul Ianca, unde şi-a desfăşurat activitatea până la 1 mai 1955. Baza militară de la Deveselu nu mai este operaţională, fiind desfiinţată în 2002, însă este în stare bună.