22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialObama şi Hilary Clinton au urmărit moartea lui Osama bin Laden în...

Obama şi Hilary Clinton au urmărit moartea lui Osama bin Laden în direct

Preşedintele american Barack Obama, vicepreşedintele Joe Biden, secretarul de stat, Hillary Clinton şi echipa de securitate a liderului de la Casa Albă au văzut la televizor, în timp real operaţiunea unităţii de elită Team 6, care l-a ucis pe Osama bin Laden, potrivit nydailynews.

Timp de 40 de minute cât a durat operaţiunea din Pakistan, preşedintele Obama a privit tensionat ecranul televizorului. „Minutele treceau ca zilele. A fost cea mai tensionată perioadă din viaţa oamenilor care erau acolo”, a declarat John Brennan, asistentul preşedintelui în materie de combatere a terorismului.

Brennan a mai spus că Obama era foarte îngrijorat pentru siguranţa oamenilor trimişi în Pakistan pentru a duce la capăt misiunea de a-l captura şi ucide pe bin Laden.

Duminică, în jurul orei 12, Obama şi oficialii de la Casa Albă s-au strâns într-un birou unde au urmărit întreaga operaţiune cu sufletul la gură. „A fost o situaţie tensionată, majoritatea ne ţineam respiraţia. Aveam imagini în timp real din timpul operaţiunii”, povesteşte Brennan.

În fotografiile publicate de Casa Albă se vede privirea tensionată a preşedintelui Obama, dar şi reacţia lui Hilary Clinton care părea uimită şi îngrijorată.

Decizia preşedintelui american de a aproba uciderea lui Osama a fost descrisă de asistentul său ca fiind ” una dintre cele mai curajoase decizii pe care a luat-o un preşedinte din ultima perioadă”. Se pare că între oficiali a avut loc o ceartă dacă acţiunea ar trebui să aibă loc sau nu, iar Barack Obama a cerut sfaturile tuturor înainte de a lua o decizie.

Însă în momentul în care echipa SEAL era în acţiune, toţi cei aflaţi în camera de la Casa Albă stăteau tăcuţi în jurul unei mese cu privirea încremenită la ecranul televizorului. Două elicoptere au fost trimise la ascunzătoarea lui bin Laden, în Abbottabad, Pakistan. În timpul acţiunii care trebuia să aducă la sol 12 membrii ai echipei, unul dintre elicopetere a avut probleme tehnice şi a fost nevoit să aterizeze. Un alt elicopter a fost trimis urgen pentru ajuta membrii echipei SEAL.

În Washington, Obama şi asistenţii săi priveau cum militarii pakistanezi au început să trimită avioane pentru a elimina misterioasele elicoptere. „Ei nu ştiau de operaţiune şi au dat drumul unor avioane. Evident că am devenit îngrijoraţi„, spune Brennan.

Între timp, echipa specială intrase în casa lui bin Laden şi a deschis focul asupra inamicului nr. 1 a Americii. Osama a folosit una dintre soţiile sale ca un scut şi a îndreptat o armă spre membrii echipei, deşi Brennan spune că nu este sigur dacă a avut timp să tragă înainte de a fi ucis.

 

Cele mai citite

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Marcel Churchill sau războiul rozetelor

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului,...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...
Ultima oră
Pe aceeași temă