7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO.Canotca lui Ivan Patzaichin ar putea fi produsă în serie

VIDEO.Canotca lui Ivan Patzaichin ar putea fi produsă în serie

Canotca, prima barcă inventată şi brevetată de Ivan Patzaichin ar putea intra în producţie începând din această toamnă. Fostul canoist olimpic declară pentru România liberă că nu se va opri aici, sperând să mai inventeze şi alte modele de bărci.

Unul din cele mai importante proiecte desfăşurate în prezent de fostul campion se numeşte Rowmania. Patzaichin îşi doreşte ca prin acest proiect să dezvolte agroturismul în Delta Dunării prin centre de meşteşug, centre de închiriere de bărci, puncte de campare dar şi zone cu specific culinar. „Turistul va avea harta în faţă şi va parcurge traseul în cât timp va dori,” a spus Patzaichin în cadrul emisiunii Liber la Sport, moderată de Daniela Ionescu, jurnalist România liberă.

Vedeta proiectului său este însă o canotcă, barca inventată de Patzaichin. Conceptul a fost acela de a crea o barcă dintr-o canoe şi o lotcă. Nici pagaiele nu sunt obişnuite, lungimea lor putând fi modificată astfel încât să fie folosite pe post de rame. Modelul ar putea fi produs începând din această toamnă în mai multe ateliere. Ivan Patzaichin pune mare parte din reuşita proiectului său, pe care speră să îl ducă la bun sfârşit, pe baza echipei pe care a avut-o mereu alături. „Altfel ajungi la o performanţă când ai o echipă, când ştii să munceşti împreună. Eu ştiu acest lucru din sport,” a declarat Patzaichin.

 

Patzaichin speră să dezvolte proiectul său nu doar în zona Deltei Dunării, ci şi pe alte răuri din ţară, cum ar fi Mureşul. Proiectul va porni din zona localităţii Mila 23, comuna Crişan din Delta Dunării, localitatea în care s-a născut fostul campion şi laureat al olimpiadelor de caiac-canoe şi va fi dezvoltat în special în zona de nord a deltei. De asemenea, Patzaichin nu se opreşte la canotcă, ci speră să breveteze şi alte modele de bărci.

 

Campion cu pagaia ruptă

Ivan Patzaichin a rămas cunoscut în amintirea românilor mai ales după incidentul de la olimpiadele de la Munchen din 1972, atunci când cu pagaia ruptă a reuşit să obţină calificarea la proba de caiac-canoe, pe care a şi câştigat-o. A încheiat participarea la olimpiade cu două medalii la cele două probe din competiţie: una de aur pentru 1000 de metri şi una de argint pentru 500 de metri.

Nu mai puţin de 7 medalii olimpice a reuşit să adune în cariera sa canoistul român de etnie lipoveană, fiind astfel unul dintre cei mai titraţi canoişti la nivel mondial.

Cele mai citite

Comercianții nu mai sunt obligați să emită bon fiscal, decât la cerere: Legea, publicată în Monitorul Oficial

Modificarea nu afectează drepturile consumatorilor, reglementate de legislația în vigoare Legislația privind emiterea bonurilor fiscale a fost modificată, iar noile reglementări au fost publicate în...

România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde de euro, între 2019-2023, majoritatea investitorilor fiind străini

Principalele sectoare beneficiare au fost industria auto, tehnologia, industria alimentară, producția ușoară și sectorul medical O analiză publicată de EY România arată că, în perioada...

Criza apei în SUA: Schimbările climatice și lipsa de personal specializat agravează situația

Statele Unite se confruntă cu o amenințare iminentă asupra aprovizionării cu apă potabilă, cauzată de efectele schimbărilor climatice și de infrastructura învechită. Pe lângă acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă