23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialMihai Răzvan Ungureanu: "Spionii sunt, de fapt, nişte infractori"

Mihai Răzvan Ungureanu: „Spionii sunt, de fapt, nişte infractori”

Şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, dezvăluie cât de repede a avertizat SIE autorităţile statului despre criza economică, cum s-au desfăşurat atacurile împotriva leului şi cât de buni suntem la spionat.

Speculatorii au lansat „atacuri serioase” asupra monedei naţionale, dar fără a depăşi limitele legale, spune directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Mihai Răzvan Ungureanu. Acest lucru a fost observat de spionii care lucrează la SIE şi care urmăresc mai multe tipuri de informaţii economice: previziuni monetare, variaţii de bursă, diferite tipuri de contracte, închegarea sau desfacerea unor monopoluri.

La monitorizare, s-a văzut că unii speculatori din străinătate au încercat să atace leul, dar Ungureanu a refuzat să dea un răspuns exact în ceee ce priveşte data la care au avut loc  evenimentele. Un atac dur asupra monedei naţionale a avut loc în octombrie 2008.

Nu numai leul a fost ţinta speculatorilor, ci şi alte monede naţionale, iar aceste acţiuni sunt operaţiuni comerciale licite, a spus Ungureanu la  emisiunea „După 20 de ani”. Spionii de la SIE au informat Banca Naţională a României despre aceste atacuri pentru a putea lua la timp măsurile necesare pentru contracararea acţiunilor din afară.

Avertizări despre criză

Spionii au informat autorităţile române, înainte de se manifesta criza econimică la noi, despre riscurile la care suntem expuşi. Modul în care beneficiarii informaţiilor au acţionat nu ţine de obligaţiile SIE, a precizat Ungureanu. „O asemenea criză nu ne-a luat niciodată prin surprindere”, a mai spus el.

Din 1.000 de candidaţi, doar cinci intră în SIE

Directorul SIE a declarat despre spionii pe care îi are în subordine că sunt motivaţi de patriotism în primul rând, nu de salariul care nu depăşeşte, în medie, 3.000 de lei, chiar dacă ei îşi riscă viaţa. Aceasta în condiţiile în care bugetul instituţiei este mai mic decât al altora din sistemul de apărare.

Întrebat „cât de buni suntem la spionat”, Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns: „Buni, chiar foarte buni. Nu fac decât să citez ce spun alţii despre noi, pentru că nu vreau să fie o pledoarie pro-domo, mi-ar fi foarte simplu să spun că suntem excepţionali. Nu, sunt foarte multe lucruri de făcut, dar suntem într-adevăr foarte buni, şi ăsta este superlativul absolut”.

Directorul SIE a mai spus că un spion respectă doar legile statului din care provine. „Spionii nu sunt îngeri (…), sunt, de fapt, nişte infractori. Ştiu că sună prost, dar despre asta este vorba”, a spus Ungureanu. Scopul meseriei de spion este recoltarea de informaţii indiferent de modul în care se procedează: legal, ilegal, moral, imoral, etic sau nonetic.

Recrutarea viitorilor spioni este un proces dificil, mai ales în condiţiile în care ieşirile din sistem sunt mai mari decât intrările. La alegerea candidaţilor se ţine cont de mai multe criterii: cultură generală, capacitate de mobilizare, optimism patriotic, coeziune, loialitate faţă de stat. Din 1.000 de candidaţi, doar opt intră într-o formă specifică de pregătire şi la final rămân uneori cinci.


Cele mai citite

Avertizări meteo de Cod Galben pentru vânt puternic și ploi abundente în jumătate din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri mai multe atenţionări Cod galben pentru intensificări ale vântului și ploi semnificative, ce vor afecta treptat...

Cine-l sfătuiește, îl sfătuiește prost pe Geoană: atac nepermis la un jurnalist de investigații

Atacul candidatului Mircea Geoană la prezidențiale asupra presei l-a compromis definitiv, în timp ce investigațiile continuă să apară cu privire la legăturile suspecte cu...

Deficit bugetar de 10 miliarde lei în august 2024, acoperit din datorii: Veniturile cresc cu doar 4%

Guvernul României a încasat 44,2 miliarde de lei în luna august 2024 din taxe precum TVA, contribuții sociale și impozite pe venit și profit,...
Ultima oră
Pe aceeași temă