4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăEconomieBNR a scăzut dobânda de referinţă din nou

BNR a scăzut dobânda de referinţă din nou

Este vorba despre o scădere de la 2,5% la 2%, de pe 23 martie, în contextul adoptării unui pachet de măsuri menit să atenueze impactul situaţiei generate de epidemia de coronavirus asupra populaţiei şi companiilor româneşti.

S-a redus culoarul de la 2% la 1%, între facilitatea de depozit (care a rămas 1,5%) şi facilitatea de creditare (lombardul, coborât la 2,5%, anterior la 3,5%).

Rata dobânzii de politică monetară a mai fost aici, dar cu vechiul coridor simetric dintre facilităţi, din 9 ianuarie până pe 8 februarie 2018 şi de la 1 aprilie la 7 mai 2015.

„BNR a decis, având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluţiilor economice şi financiare, suspendarea calendarului şedinţelor de politică monetară anunţat.” CA BNR

Este o îngustare a coridorului simetric dintre ratele dobânzilor facilităţilor permanente, în jurul ratei dobânzii de politică monetară, la ±0,5 puncte procentuale, de la ±1 punct procentual.

Pe acest fond, este de aşteptat ca principalele cotaţii ale indicelui Robor al pieţei interbancare să cunoască o ajustare descendentă semnificativă.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis furnizarea de lichiditate instituţiilor de credit, prin intermediul operaţiunilor repo (operaţiuni reversibile cu titluri de stat), în vederea asigurării funcţionării fluente a pieţei monetare şi a altor segmente ale pieţei financiare.

De asemenea, Banca Centrală a mai decis cumpărarea de titluri de stat în lei, de pe piaţa secundară, în vederea consolidării lichidităţii structurale din sistemul bancar, care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public. Asupra acestei decizii am detaliat ieri.

 

Ar putea urma alte decizii

În funcţie de evoluţia situaţiei, CA BNR se declară pregătit să decidă şi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei, şi a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit.

E foarte interesant că BNR a decis, ”având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluţiilor economice şi financiare”, suspendarea calendarului şedinţelor de politică monetară anunţat, urmând ca acestea să aibă loc de câte ori e necesar. CA BNR urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei.

Cele mai citite

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă