23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎşi revin construcţiile?

Îşi revin construcţiile?

Reprezentanţii societăţilor comerciale estimează că pentru semestrul II, raportat la cele trei luni anterioare, se conturează creşteri în domeniile importante ale economiei.

Creşteri în sectorul de construcţii, dar şi în industria prelucrătoare, comerţ şi servicii sunt anticipate pentru perioada aprilie-iunie de către managerii firmelor, potrivit ultimei anchete de conjunctură realizată de Institutul Naţional de Statistică. Rezultatele anchetei de conjunctură indică percepţia re-prezentanţilor companiilor, acestea fiind luate în considerare de manageri în luarea unor decizii privind politica societăţilor comerciale.

Tendinţa de creştere în evoluţia activităţilor economice pentru perioada lunilor aprilie-iunie ar putea indica şi o revenire pe ansamblu a economiei, mai ales că şeful Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu,- a anunţat recent că „România poate înregistra în primul trimestru al acestui an o creştere economică de 0,5% faţă de ultimul trimestru al anului trecut şi de 1,3%, raportat la perioada similară din 2010″.

Industrie

Pentru următoarele trei luni se preconizează o creştere moderată a volumului producţiei. Tendinţă de scădere accentuată a producţiei va fi înregistrată în metalurgie şi fabricarea de produse chimice. Şi în ceea ce priveşte preţurile produselor industriale se întrevede tot o creştere moderată pentru lunile ce urmează. Pentru numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate.

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2011, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi. Managerii estimează, creştere moderată şi a numărului de salariaţi, în special în întreprinderile mari.
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată a acestora.

Comerţ

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat în aprilie creştere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni.

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea tendinţă de creştere.

Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va înregistra o uşoară creştere. Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, o stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector.

Preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri puternice pentru următoarea perioadă.
Servicii

Cererea de servicii (cifra de afaceri), conform estimărilor din luna aprilie, va cunoaşte o creştere moderată. În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, o uşoară creştere a numărului de salariaţi.

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă