Douăzeci şi două de persoane dintr-o grupare interlopă cunoscută drept clanul „sportivilor”, printre care şi liderul Radu Roşca, au fost arestate de poliţişti. Interlopii sunt acuzaţi că i-au bătut, electrocutat sau chiar strangulat pe cei care aveau datorii la cămătari.
Ancheta poliţiştilor a pornit de la declaraţiile şocante ale victimelor care le-au povestit anchetatorilor cum au fost electrocutate, strangulate şi bătute brutal de către membrii clanului „Sportivilor”, pentru a le da acestora zeci de mii de euro. Una dintre victime le-a relatat poliţiştilor că vreme de câteva zile a fost bătută bestial şi electrocutată pentru a le da infractorilor 25.000 de euro. O altă victimă a povestit cum a fost lovită de nenumărate ori cu corpuri contondente, infractorii chiar strangulând-o. O altă victimă a fost ameninţată cu un pistol şi lovită în mod repetat de către învinuiţi, în timp ce se afla în locuinţa sa, pentru a plăti suma de 30.000 de euro.
„Sportivii”, specialişti în fraude electronice
Anchetatorii susţin că activitatea infracţională a grupului era structurată pe două paliere: membrii grupării erau specializaţi în săvârşirea de infracţiuni informatice, fraude cu cărţi de credit, şi în infracţiuni cu violenţă. Învinuiţii s-au implicat şi în activităţi de skimming (clonare de carduri bancare) şi de montare a unor dispozitive artizanale pentru controlul jocurilor electronice de tip „video multigame HOT SPOT”. Pentru a câştiga mai mulţi bani, gruparea din Braşov a apelat la liderul clanului „Sportivilor” de la Bucureşti, Radu Roşca. „Pentru a clona carduri, membrii grupării se foloseau de anumite dispozitive pe care le lipeau pe fanta de la bancomate, cu ajutorul cărora citeau toate datele de identificare ale cardului. Apoi, foloseau camere video minuscule pentru a vedea PIN-ul respectivelor carduri”, a declarat pentru RL comisarul-şef GabrProxy-Proxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0
nnection: keep-alive Cache-Control: max-age=0 l Florescu, şeful BCCO Braşov. El susţine că membrii grupării au inventat un dispozitiv cu ajutorul căruia reuşeau să câştige ilegal zeci de mii de lei de la „păcănele”. „Softul acelor «păcănele» e făcut să dea anumite câştiguri, la anumite încasări. Ei au inventat un dispozitiv care bruia softul aparatului şi-l determina să-i dea jucătorului câştiguri foarte mari”, explică comisarul-şef Gabriel Florescu. Poliţiştii afirmă că de la un singur aparat din Braşov membrii grupării au reuşit să câştige 12.000 de lei.
20 de ani de închisoare
Arestările şi percheziţiile realizate la domiciliile celor 22 de infractori sunt urmarea unei investigaţii complexe în care membrii grupării „Sportivilor” sunt acuzaţi de fapte de violenţă, şantaj, acte de fraudă informatică şi afiliere la un grup infracţional organizat. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Braşov au efectuat 22 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Braşov, Bucureşti, Deva, Râşnov, Zărneşti, Târgu Mureş şi Medgidia, în vederea destructurării grupului infracţional organizat. Anchetatorii susţin că gruparea „Sportivilor” era condusă de către Radu Roşca (32 de ani, din Bucureşti) şi de către Ştefan Cheţea (34 de ani, din Braşov). „Având în vedere că şi-au ameninţat victimele prin tortură şi prin şantaj, cumulat cu toate celelalte infracţiuni, arestaţii pot fi închişi chiar şi pentru 20 de ani”, afirmă comisarul-şef Gabriel Florescu.
Interlopii s-au implicat şi în activităţi de clonare de carduri bancare şi de montare a unor dispozitive artizanale pentru controlul jocurilor electronice.