12.8 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialNecolaiciuc, afaceri cu banii BEI

Necolaiciuc, afaceri cu banii BEI

Fostul director al CFR este acuzat cฤƒ ar fi deturnat peste 184 miliarde de lei vechi proveniลฃi de la Banca Europeanฤƒ de Investiลฃii.

 

Mihail Necolaiciuc, extrฤƒdat de curând din SUA, a fost dus ieri la DNA, unde i s-au prezentat acuzaลฃiile în cel de-al patrulea dosar penal. Necolaiciuc este acuzat de faptul cฤƒ, în calitate de director general al CN CFR ลŸi de ordonator principal de credite, a dispus utilizarea în alte scopuri a sumei de 184,381 miliarde de lei vechi, provenitฤƒ de la Banca Europeanฤƒ de Investiลฃii (BEI) ลŸi destinatฤƒ special pentru finanลฃarea „Proiectului de reconstrucลฃie pentru eliminarea efectelor inundaลฃiilor”. Cu banii de la BEI, Necolaiciuc a achiziลฃionat, cu mult peste preลฃul pieลฃei, produse ลŸi lucrฤƒri de reparaลฃii clฤƒdiri.

Ce spun procurorii

În perioada 2000-decembrie 2002, Ministerul Transporturilor a virat în conturile CN CFR suma de 615,537 miliarde de lei vechi, bani care trebuiau folosiลฃi exclusiv pentru finanลฃarea schemelor aprobate de BEI privind realizarea lucrฤƒrilor de reconstrucลฃie pentru eliminarea efectelor inundaลฃiilor. Din suma totalฤƒ, Necolaiciuc este acuzat cฤƒ a cheltuit aproape 200 miliarde pe alte lucrฤƒri decât cele prevฤƒzute în contractul de împrumut. În cursul anchetei, procurorii au stabilit cฤƒ Necolaiciuc a cumpฤƒrat frigidere, aparate de aer condiลฃionat, scaune peron, corpuri de iluminat, becuri, soluลฃii de curฤƒลฃat mocheta, soluลฃie pentru curฤƒลฃat geamuri, soluลฃie contra insectelor, etc. ลŸi a publicat „Jurnalul Feroviar” ลŸi „Mersul Trenurilor”.

În declaraลฃiile angajaลฃilor CFR, date procurorilor se susลฃine cฤƒ plฤƒลฃile cฤƒtre firmele de la care s-au achiziลฃionat produsele ลŸi lucrฤƒrile erau fฤƒcute „în mod exclusiv ลŸi discreลฃionar de cฤƒtre directorul general al CN CFR, în acest sens fiind întocmite liste cu facturi ลŸi conturi care erau transmise direcลฃiilor de specialitate din cadrul Companiei ลŸi Societฤƒลฃii de Management Financiar, pentru întocmirea ordinelor de platฤƒ”. Sฤƒptฤƒmâna viitoare, procurorii îi vor prezenta lui Necolaiciuc probele din dosar, dupฤƒ care urmeazฤƒ trimiterea în judecatฤƒ.

Mihail Necolaiciuc mai are trei dosare penale aflate pe rolul instanลฃelor de judecatฤƒ. Prejudiciile provocate SN CFR în aceste dosare depฤƒลŸesc 50 milioane de euro.

Cele mai citite

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau รฎn portul Odesa

O rachetฤƒ a ruลŸilor a lovit luni o navฤƒ sub pavilion Palau รฎn portul Odesa, ucigรขnd un cetฤƒลฃean ucrainean ลŸi rฤƒnind cinci cetฤƒลฃeni strฤƒini,...

Iulia Scรขntei, judecฤƒtor CCR, opinie separatฤƒ faศ›ฤƒ de ceilalศ›i judecฤƒtori รฎn cazul ศ˜oศ™oacฤƒ

Curtea Constituลฃionalฤƒ nu are atribuลฃia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaลฃiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenลฃiale, toate acestea fiind aspecte de naturฤƒ...

Franศ›a: Un avion de mici dimensiuni a cฤƒzut peste o casฤƒ

Un accident aviatic a avut loc luni รฎn localitatea La Bretonniรจre-la-Claye, Franศ›a, unde un avion de mici dimensiuni s-a prฤƒbuศ™it รฎn zidul unei case....
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ