Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, nu a participat miercuri la şedinţa de guvern pentru a doua oară într-o săptămână şi nu a mai avut apariţii publice din 22 aprilie, alimentând zvonurile privind o criză politică gravă în cadrul regimului de la Teheran, informează AFP, citat de Mediafax.
Preşedintele Iranului nu a mai apărut în public după tentativa eşuată de săptămâna trecută de a-l demite pe ministrul Informaţiilor, Heydar Moslehi, blocată de liderul suprem, Ali Khamenei.
Ahmadinejad l-a trimis miercuri pe prim vicepreşedintele Consiliului de Miniştri să conducă şedinţa de guvern, la care a participat Moslehi.
Şeful statului, absent şi de la reuniunea Consiliului suprem al revoluţiei culturale, nu a mai avut activităţi publice începând din 22 aprilie.
Mai multe site-uri şi bloguri sugerează că Ahmadinejad ar fi decis să absenteze pentru a-şi apăra prerogativele, ameninţate de adversarii ultraconservatori.
Potrivit site-ului Bornanews, Ahmadinejad ar fi denunţat un „complot” care ar avea rolul diminuării prerogativelor. Site-ul de opoziţie Rahesabz a relatat că preşedintele este nemulţumit că nu a putut să îl demită pe Moslehi.
Un oficial parlamentar a anunţat că 50 de deputaţi au semnat o petiţie prin care lui Ahmadinejad i se cere să vină în Parlament pentru a oferi explicaţii. Potrivit Bornanews, preşedintele ar fi spus că intenţionează să „rezolve problema” direct cu liderul suprem.
Criza pare să se fi agravat din cauza faptului că un consilier prezidenţial, Rahim Esfandiar Machaie, este acuzat că ar fi la originea tentativei de demitere a lui Moslehi.
Publicaţia Sobhe-Sadegh, a Gardienilor Revoluţiei, l-a acuzat pe Machaie că ar fi încercat să preia controlul asupra Ministerului Informaţiilor în perspectiva alegerilor legislative şi prezidenţiale.