16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSteaua - Dinamo 0-1. Roş-albii câştigă ”derby-ul naftalinei”

Steaua – Dinamo 0-1. Roş-albii câştigă ”derby-ul naftalinei”

Dinamo a reuşit ”dubla” stagională în faţa Stelei după o victorie cu 1-0 pe stadionul din Ghencea. Singurul gol al unui meci cu două reprize foarte diferite i-a aparţinut lui Gabriel Torje (minutul 62), care, în ciuda staturii reduse, a marcat cu capul din 6 metri, luându-le faţa apărătorilor stelişti.

Steaua nu a reuşit să răspundă pe măsură după încasarea golului, chiar dacă a avut jumătate de oră la dispoziţie pentru a reveni în joc. Prestaţia roş-albaştrilor i-a făcut pe suporterii care au umplut tribunele luni seara să înceapă să părăsească stadionul din minutul 85.

Totuşi, prima repriză nu anunţa acest deznodământ. Steaua a fost echipa care a impus ritmul partidei din start, iar ocaziile au curs la poarta excelentului Bălgrădean în prima jumătate de oră.

Însă Dinamo a echilbrat meciul spre sfârşitul primei părţi, iar după pauză a fost formaţia mai hotărâtă.

Incursiunile lui Alexe au precedat golul lui Torje, iar din momentul în care a intrat în avantaj, Dinamo nu a mai avut probleme serioase decât – deloc surprinzător! – din fază fixă. Nou-intratul Onofraş putea salva un punct pentru Steaua dacă împingea mingea în poartă din patru metri, în urma unei lovituri de colţ. Dar fostul jucător al Unirii Urziceni a trimis peste, iar forcing-ul de final al Stelei a fost prea palid pentru a străpunge apărarea dinamovistă.

După ce a învins cu 2-1 în tur, Dinamo obţine 3 puncte şi în Ghencea şi prelungeşte aşteptarea steliştilor, care nu au mai bătut în ”unicul derby” din 2007.

Cu 28 de etape din 34 scurse, Dinamo se află pe locul al patrulea în clasament, 47 de puncte, iar Steaua – pe locul al şaselea, cu 46 de puncte. Pe podium continuă să stea Oţelul – 54 de puncte, Timişoara – 53 de puncte şi FC Vaslui – 51 de puncte.

STATISTICĂ STEAUA – DINAMO

Posesie: 59%- 41%

Şuturi la poartă: 21-7

Şuturi pe poartă: 3-2

Mingi jucate în careu: 41-11

………………………..

Live text:

MINUTUL 90+4 – MECIUL SE ÎNCHEIE! DINAMO OBŢINE O NOUĂ VICTORIE ÎN FAŢA STELEI ŞI URCĂ PE LOCUL AL PATRULEA, LA 7 PUNCTE DE LIDERUL OŢELUL.

MINUTUL 87 – OCAZIE IMENSĂ STEAUA! Marius Onofraş nu reuşeşte să reia în poartă de la patru metri distanţă, în urma unui corner.

MINUTUL 85 – Mai mulţi suporteri ai Stelei încep să părăsească stadionul.

MINUTUL 83 – SCHIMBARE DINAMO! Iese autorul golului, Gabriel Torje, şi intră albanezul Bakaj.

MINUTUL 80 – GALBEN STEAUA! La două minute după intrarea pe teren, Răduţ primeşte galben pentru o intervenţie nesportivă asupra lui Mărgăritescu.

MINUTUL 79 – OCAZIE STEAUA! Geraldo trimite cu capul pe lângă din colţul careului mic, după o lovitură liberă executată de Brandan.

MINUTUL 78 – SCHIMBARE STEAUA! Intră Răduţ în locul lui Surdu.

MINUTUL 76 – SCHIMBARE DINAMO! Iese Cătălin Munteanu, intră Andrei Mărgăritescu.

MINUTUL 72 – OCAZIE STEAUA! După ce fundaşii dinamovişti bâlbâie în mod repetat mingea, balonul ajunge pe dreapta la Nicoliţă şi acesta, aflat în poziţie bună, nu reuşeşte decât să-i ofere lui Bălgrădean oportunitatea unei noi intervenţii salvatoare.  

MINUTUL 71 – GALBEN DINAMO! Nou-intratul Ţucudean îl împinge pe Gardoş la mijlocul terenului şi este avertizat.

MINUTUL 70 – SCHIMBARE LA AMBELE ECHIPE! La Steaua intră Marius Onofraş în locul lui Laurenţiu Marinescu, iar la Dinamo iese Liviu Ganea şi intră un alt atacant, George Ţucudean.

MINUTUL 62 – GOOL DINAMO! Torje marchează cu capul, din 6 metri, după o centrare de pe dreapta a lui Cătălin Munteanu.

MINUTUL 56 – OCAZIE DINAMO! Marius Alexe şutează frumos din afara careului, însă nu nimereşte poarta.

MINUTUL 55 – SCHIMBARE STEAUA! Iese Bilaşco, intră un alt atacant, brazilianul Maicon.

MINUTUL 53 – GALBEN STEAUA! Geraldo primeşte cartonaşul galben după o intrare prea energică la Torje.

MINUTUL 52 – STEAUA ÎN ATAC! Cristian Tănase începe hotărât repriza secundă şi încearcă poarta dinamovistă cu un şut de la distanţă. Peste poartă însă.

MINUTUL 46 – ÎNCEPE REPRIZA A DOUA!

MINUTUL 45+2 – SFÂRŞITUL PRIMEI REPRIZE!

MINUTUL 45 – OCAZIE DINAMO! Acelaşi Torje găseşte spaţiu pe dreapta, dar şutul său în forţă trece pe lângă poarta lui Tătăruşanu.

MINUTUL 43 – GALBEN DINAMO! Bărbaoianu intră dur la Surdu, ia galben, iar mai mulţi jucători de la cele două formaţii sunt aproape să se încaiere.

MINUTUL 42 – OCAZIE STEAUA! Bonfim reia pe lângă, din 10 metri lateral stânga, pentru a încheia o fază prelungită de atac a Stelei.

MINUTUL 40 – DINAMO IESE LA ATAC! Torje finalizează cu un şut mult peste poartă, din 25 de metri lateral dreapta, o rară fază de atac a dinamoviştilor.

MINUTUL 35 – NOU CORNER STEAUA! Bălgrădean se întinde din nou să scoată în corner un şut de la distanţă. Gardoş reia slab, pe lângă poartă, din lovitura de la colţ.

MINUTUL 30 – DOMINARE STELISTĂ! Elevii lui Sorin Cârţu dictează jocul, dar dominarea este în mare parte sterilă

MINUTUL 25 – FAULT DINAMO! Kone intră cu ambele picioare înainte la Surdu, Avram dictează fault, dar nu îl ”îngălbeneşte” pe dinamovist.

MINUTUL 23 – OCAZIE STEAUA! Bilaşco şutează din afara careului, Bălgrădean scoate în corner.

MINUTUL 21 – GALBEN CĂTĂLIN MUNTEANU! O intervenţie neregulamentară asupra lui Marinescu.

MINUTUL 20 – CORNER DINAMO! Marius Alexe scoate o lovitură de colţ, care însă nu are vreun efect pe tabelă.

MINUTUL 13 – Arbitrul Marius Avram întrerupe meciul din cauza unor torţe aruncate în teren de suporterii dinamovişti. Jocul se reia după câteva zeci de secunde.

MINUTUL 10 – OCAZIE STEAUA! Latovlevici centrează de pe stânga, dar Surdu, aflat la colţul scurt, nu reuşeşte să ajungă la minge înaintea portarului Bălgrădean.

MINUTUL 6 – BARĂ STEAUA! În urma unei faze de corner, dinamovistul Moţi trimite, fiind presat, spre propria poartă. Mingea atinge bara transversală şi iese în aut.

MINUTUL 0 – A început al 124-lea meci dintre Steaua şi Dinamo, iar componenţa celor două echipe este următoarea:

Steaua: Tătăruşanu – Bonfim, Gardoş, Geraldo, Latovlevici – Nicoliţă, Tănase, Brandan, Marinescu – Surdu, Bilaşco. Antrenor: Sorin Cârţu.

Dinamo: Bălgrădean – Bărboianu, Moţi, Dr. Grigore, Bordeanu – Torje, Kone, C. Munteanu, Alexe – Dănciulescu, L. Ganea. Antrenor: Ioan Andone.

……………………….

AVANCRONICA: ”Eternul derby” Steaua – Dinamo, în luptă cu naftalina

Dacă respectăm sensul strict al termenului „derby„, jocul Steaua – Dinamo poate fi numit aşa doar pentru că luni seara, de la ora 20:30, în direct la DigiSport, se vor afla faţă în faţă două echipe din acelaşi oraş. Dar locurile din campionat, prestaţia din teren sau loturile celor două formaţii nu justifică emoţia mediatică fabricată de presa de sport din România încă de săptămâna trecută. Meciul Steaua – Dinamo din 2011 nu mai pare capabil să ofere nici valoarea, nici spectaculozitatea, nici încrâncenarea unui derby, în sensul larg al cuvântului.

Istoria, iar istoria

Argumentele celor care consideră această întâlnire nu doar un derby, ci „unicul derby” din România se leagă mai degrabă de cifre colecţionate de-a lungul timpului decât de realitatea prezentă. Astfel, Steaua – Dinamo, scrie Prosport, s-a jucat pentru prima oară în 1948 şi de atunci până în prezent s-au disputat încă 122 de jocuri între aceste două echipe. Pentru a da valoare partidei de luni seară, cotidianul sportiv o leagă de amintirea a doi foşti mari fotbalişti, Cornel Dinu (Dinamo) şi Tudorel Stoica (Steaua). Ei deţin recordurile la numărul de întâlniri Steaua – Dinamo bifate de-a lungul carierei. Dinu a strâns 28 de jocuri, iar Stoica – 24. Din loturile actuale, doar dinamovistul Ionel Dănciulescu se poate compara. „Corbul” se pregăteşte se strângă a 26-a prezenţă în aşa-numitul „Derby de România”, el jucând în trecut şi pentru echipa din Ghencea. Nicoliţă (Steaua), Moţi şi Cătălin Munteanu (ambii Dinamo) au prins şi ei mai multe jocuri Steaua – Dinamo.

Punctele tari, mai moi decât cele slabe

Gazeta Sporturilor forţează logica atunci când notează, într-o analiză statistică a celor două grupări, că Steaua – Dinamo înseamnă „cea mai bună apărare” contra „celui mai bun atac” din Liga 1. Dacă Dinamo, cu 56 de goluri marcate în 27 de jocuri de campionat, deţine fără tăgadă recordul de eficacitate în atac, Steaua, cu 22 de goluri încasate, împarte locul al treilea la capitolul rigurozitate defensivă cu FC Vaslui, în condiţiile în care moldovenii au un meci mai mult disputat. GSP face însă o medie între goluri primite/ marcate, şuturi pe poartă reuşite/ încasate şi baloane jucate în careul propriu/ în careul advers pentru a valoriza suplimentar cele două echipe bucureştene.

Totuşi, publicaţia nu ignoră câteva dintre carenţele evidente ale supranumiţilor „granzi” din Capitală. Astfel, Steaua marchează puţin (procentaj de 39 la sută) şi primeşte multe goluri din faze fixe (procentaj de 87 la sută), iar Dinamo pare vulnerabilă la aproape orice tip de atac al adversarilor, fiind a cincea echipă din coada clasamentului la numărul de goluri primite.

Victoria sau continuitatea în eşec

Jucătorii şi antrenorii celor două – încă – pretendente la titlu s-au arătat însă încrezători în dăinuirea brandului Steaua – Dinamo, punându-se de acord că înaintea unui astfel de meci „nu contează locul din clasament sau forma din teren”.

Cum însă după jocul de luni mai rămân doar 8 etape până la finalul sezonului, dacă oricare din cele două echipe câştigă o condamnă pe cealaltă să recunoască ratarea titlului. Asta în condiţiile în care laurii campionatului au stat departe de echipele din Bucureşti în ultimii trei ani. Dacă pierde, Dinamo rămâne la 10 puncte în spatele liderului Oţelul, iar Steaua – la 8 puncte.

Vulnerabilii

Chiar şi în cazul unui succes, Steaua sau Dinamo nu-şi vor putea permite să se vadă deja pe unul din primele două locuri pentru că nu deţin jucători care să le dea siguranţă şi constanţă în joc.

În echipa probabilă de start, Steaua are cel puţin patru jucători cărora nici cei mai pătimaşi suporteri nu ar putea să le acorde toată încrederea: fundaşul dreapta Bonfim – recent reprimit la prima echipă după ce fusese exclus pentru indisciplină, util în atac, dar nesigur în apărare; mijlocaşul la închidere Bicfalvi – cu puţine meciuri ca titular în acest sezon, aşteptat să-şi confirme potenţialul de trei ani încoace; mijlocaşul Răduţ – cu şi mai puţine meciuri decât Bicfalvi, foarte discret în joc de când presa l-a botezat „Beckham al României”; playmaker-ul Cristian Tănase – extrem de inconstant, continuă să se remarce în primul rând prin apariţii în ziarele de scandal.

La Dinamo, potenţialii vulnerabili din primul „11” sunt cel puţin patru: portarul Bălgrădean – deşi sigur în meciurile în care a fost utilizat până acum, se află înaintea primului derby Steaua – Dinamo şi ar putea resimţi presiunea; fundaşul dreapta Bărboianu – încă se adapează la Dinamo, rămâne de văzut cât de repede va putea trece peste scandalul plecării sale de la Craiova;  fundaşul central Moţi – extrem de inconstant în ultimele meciuri, nu pare să poată redeveni jucătorul care era înainte de transferul la Siena; mijlocaşul ofensiv Bakaj – unele zvonuri spun că Steaua este interesată de serviciile sale, ceea ce ar putea să-i taie elanul cu care i-a obişnuit pe suporterii dinamovişti.

Cifrele

Steaua – Dinamo s-au întâlnit de 124 de ori în istoria lor, cu tot cu jocul de luni seara.

Dinamo a câştigat 44 de întâlniri, iar Steaua doar 34. 45 de meciuri s-au terminat la egalitate

168 de goluri a marcat Dinamo, 163 de goluri – Steaua

Echipe probabile

Steaua: Tătăruşanu, Bonfim, Gardoş, Geraldo, Brandan, Bicfalvi, Răduţ, Nicoliţă, Surdu, Cristian Tănase, Bilaşco (Maicon)

Dinamo: Bălgrădean, Bărboianu, Moţi, Dragoş Grigore, Bordeanu, Torje, D. Kone, C. Munteanu, Bakaj, Dănciulescu, Alexe

Arbitru: Marius Avram

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă