2.8 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialPrincipesa Margareta si Radu Duda: Nuntă regală cu repetiţii

Principesa Margareta si Radu Duda: Nuntă regală cu repetiţii

Căsătoria Principesei Margareta cu Principele Radu a fost începutul unui nou capitol din viaţa Familiei Regale din România. Tânărul actor, devenit soţ şi apoi Principe al României va juca alături de soţia sa un rol important în istoria ţării.

Nunta primei fiice a Regelui Mihai şi moştenitoarea tronului din România era un eveniment deosebit de important pentru Casa Regală, dar organizarea ei cerea sacrificii financiare imense. Fondurile de care Casa Regală nu dispunea pentru realizarea ceremoniilor au fost oferite de membrii familiilor regale din întreaga lume.

„Majestatea sa (Regele Mihai – n.a.) nu ar fi avut posibilitatea să ofere o asemenea finanţare şi atunci nunta s-a făcut numai din generozitatea celorlalţi, a membrilor familiei, în special al Împărătesei Farah a Iranului. Ea a fost ca un fel de catalizator, a dat telefon la toate familii-
le, le-a rugat să contribuie. Desigur, au fost şi alţii foarte generoşi, precum Regele Juan Carlos, Regele Constantin al Greciei, Regina Ana care a participat direct, Principesa Sofia a Greciei care a lucrat trei luni aproape non-stop pentru a lua parte la organizare”, povesteşte Principele Radu.

Pregătirile pentru nunta regală au început cu trei luni înaintea evenimentului, perioadă în care a fost repetată fiecare etapă a ceremoniei, iar toţi participanţii au fost instruiţi asupra modului în care ar trebui să se comporte.

Întreaga nuntă a fost repetată integral înainte de evenimentul propriu-zis pentru ca totul să meargă fără cusur.

„Nunta a fost cel mai greu şi mai emoţionant moment pentru mine, am făcut multe repetiţii pentru că sunt foarte multe ritualuri de îndeplinit”, povesteşte Principele Radu.

Slujba religioasă din 21 septembrie 1996 a fost oficiată de Mitropolitul ortodox Damaskinos al Elveţiei, care participase şi la nunta Reginei Ana şi a Regelui Mihai din 1948, când era un tânăr diacon. Mitropolitul a participat la toate evenimentele speciale din viaţa familiei regale precum botezul Principesei Margareta şi a surorilor ei, Elena şi Irina, care au avut loc tot în Biserica Ortodoxă Grecească din Lausanne. Acesta este şi locul unde a avut loc înmormântarea Reginei-Mamă Elena a României.

Regele Mihai a însoţit-o pe fiica sa la altar în cadrul slujbei religiose. Principesa Margareta purta rochia mamei sale, realizată la Paris în 1948, iar Principele Radu un costum numit „morning coat”. „Rochia Principesei Margareta era foarte frumoasă! Eu am avut un costum făcut de un croitor român, nu numai din patriotism, dar nici nu aveam cum să îmi permit unul englezesc care cred că ar fi costat cât un apartament în Drumul Taberei la vremea aceea”, povesteşte Principele Radu.

Perechea regală a fost cununată, potrivit ritualului regal, de doi naşi. Pentru prima parte, cea în care are loc ceremonia verighetelor, naş a fost Regele Mihai, iar pentru a doua parte – ceremonia coroanelor de aur, naş a fost Regele Constantin al Greciei.

După ceremonia religioasă a urmat petrecerea numită „wedding breakfast” care a avut loc într-un sat de lângă Versoix, la Polo Club. Una dintre cele mai frumoase amintiri pe care principele Radu le are despre nunta sa a fost drumul de la biserică spre locul petrecerii. „Foarte frumos a fost drumul de la Biserică la Polo Club pentru că mai mulţi prieteni de acolo ne-au oferit maşini de epocă. Am avut două Royce Rolls-uri vechi şi un Bentley decapotabil cu care am mers noi doi. Aşa am mers, îmbrăcaţi în mire şi mireasă pe malul lacului, drumul care ducea la club în acele maşini superbe”, îşi aduce aminte Principele.

Peste 250 de invitaţi au participat la nunta regală, printre care membrii familiilor regale precum Regina Sofia a Spaniei, Ducele Henri şi Marea Ducesa Maria Teresa de Luxemburg, Infanta Elena a Spaniei, Principele Alexandru şi Principesa Catherine ai Serbiei şi Iugoslaviei, precum şi familia Principelui şi români veniţi cu autocarele.

A doua zi după nuntă, cuplul regal a plecat pentru 18 zile în luna de miere, în Iordania, unde fuseseră invitaţi de Principele Hassan şi Principesa Sarvath ai Iordaniei. Au locuit la Amman, dar şi la Aqaba, pe malul Mării Roşii şi Mării Moarte, Jerash – un sit arheologic din perioada romană, Muntele Nebo, precum şi oraşul Madaba, renumit pentru tradiţia fabricării mozaicului.

Un cuplu princiar pentru România

Principesa Margareta, numită de Regele Mihai moştenitoarea tronului din România, alături de soţul său Principele Radu joacă un rol important în reprezentarea familiei regale atât în România, cât şi în străinătate. După nunta din 1996, Principele Radu a renunţat treptat la cariera sa de actor pentru a o însoţi pe Principesa Margareta la întâlnirile oficiale. Ultimul rol pe care Principele l-a avut a fost la Teatrul Poeme din Bruxelles în 2000. Piesa de teatru în care a apărut a fost reluată pentru trei seri în ianuarie 2001 la Vevey în Elveţia.

De atunci, Radu Duda numit în 2005 Principele Radu al României reprezintă şi susţine Casa Regală din România.

Cuplul regal are în fiecare zi un program încărcat, însă în mijlocul agitaţii zilnice, cei doi reuşesc să îşi facă timp pentru a petrece câteva momente împreună. Se uită la filme, uneori merg la cinematograf, nu atât de des precum i-ar plăcea Principesei, citesc sau ascultă muzică.

De asemenea, în fiecare week-end cei doi preferă să rămână singuri în intimitatea apartamentului de la Palat. „Principesei îi place ca sâmbăta şi duminica să nu mai fie nimeni cu noi aici la Palat şi să gătească ea singură mesele de prânz şi de seară”, povesteşte Principele.

Din 2001, cei doi locuiesc la Palatul Elisabeta, iar o dată cu mutarea lor au început să se organizeze activităţi constante la Palat, de la vizite oficiale la conferinţe sau seri culturale. „Fireşte, când eram la hotelul Hilton şi eram cu bagajele în propria noastră ţară cât puteai să stai, trei săptămâni, poate câteva întâlniri şi plecai. Acum avem agenda mult mai încărcată, în plus au trecut anii peste noi, Majestăţile Lor şi-au redus din întâlniririle publice destul de mult, activităţi pe care le-am preluat noi”, spune Principele Radu.

Fidelitatea faţă de Casa Regală şi iubirea faţă de România sunt unele dintre lucrurile pe care Principesa Margareta şi Principele Radu le au în comun. Ei participă la întâlniri şi conferinţe din întreaga lume unde susţin atât tradiţiile şi istoria Casei Regale, cât şi România. De asemenea cei doi sunt implicaţi în mai multe acţiuni de caritate, în special prin intermediul fundaţiei „Principesa Margareta a României”.

 

Cele mai citite

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...

Transnistria, rămasă fără gaze și căldură, refuză ajutorul dat de Chișinău

Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova,...

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă