10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialAvioanele Eurofighter, blocate la sol

Avioanele Eurofighter, blocate la sol

Avioanele militare Eurofighter ale forţelor aeriene britanice, care participă la operaţiunile din Libia, au fost blocate la sol anul trecut din cauza lipsei pieselor de schimb, potrivit unui raport parlamentar britanic publicat vineri, relatează AFP, citat de Mediafax.

Lipsa pieselor de schimb a avut, de asemenea, consecinţe pentru antrenamentul piloţilor anul trecut, numai opt dintre cei 48 de piloţi de Eurofighter ai Royal Air Force fiind calificaţi pentru efectuare de atacuri la sol, rol pe care îl îndeplinesc în prezent în Libia.
În această săptămână, avioanele Eurofighter au desfăşurat primul lor atac la sol de la intrarea în serviciu în cadrul RAF, bombardând două tancuri în Libia, în apropiere de oraşul Misrata (vest).
Potrivit unui raport al deputaţilor britanici, problemele de aprovizionare cu piese de schimb ar putea continua până în 2015.

În prezent, RAF este obligată să recupereze piesele de schimb de la alte avioane pentru ca un număr cât mai mare de avioane Eurofighter să poată zbura.
Ministerul britanic al Apărării a afirmat totuşi că problemele au fost rezolvate. Proiectul Eurofighter este „până la urmă pe şine”, a declarat ministrul britanic al Apărării, Liam Fox.
Eurofighter este un avion de luptă polivalent european al cărui program a fost lansat în 1985 de către Marea Britanie, Germania, Italia şi Spania.

Programul Eurofighter a cunoscut numeroase derive, fiecare avion devenind cu 75 la sută mai scump decât era prevăzut din cauza supracosturilor de miliarde de euro, în pofida insuficienţelor operaţionale.

Marea Britanie participă la atacurile aeriene din Libia, desfăşurate sub comandament NATO. Obiectivul de acum declarat al Alianţei Nord-Atlantice este înlăturarea liderului libian Muammar Kadhafi, aflat la putere de 42 de ani şi confruntat cu o contestare fără precedent în ţara sa de la jumătatea lui februarie.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă