13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Google îl omagiază pe Charlie Chaplin

VIDEO. Google îl omagiază pe Charlie Chaplin

Pentru a marca 122 de ani de la naşterea lui Charlie Chaplin, Google şi-a schimbat logo-ul cu un clip video dedicat faimosul comediant.

 

Charles Spencer Chaplin s-a născut la Londra, pe 16 aprilie 1889. În 1908 s-a alăturat companiei teatrale a lui Fred Karno, din care făcea parte şi Stan Laurel.

Primul sau film a fost Making a Living  în 1914. însă următorul film, Kid Auto Races at Venice (1914), avea să-i schimbe întreagă carieră. În această peliculă purta pantaloni lărgi împrumutaţi de la Roscoe ‘Fatty’ Arbuckle, nişte pantofi imenşi de-ai lui Ford Sterling, o jachetă minusculă, o pălărie melon şi o mustaţa de mărimea unei periuţe de dinţi.

Începând cu 1915, Chaplin a scris, regizat, produs şi, desigur, jucat în toate filmele sale. S-a alăturat companiei Essanay Company, iar în 1917 erau lansate The Immigrant (1917) şi Easy Street (1917).

În 1918, împreună cu fratele sau, îşi deschideau propriul lor studio în Los Angeles, iar în 1919 se asociau cu Douglas Fairbanks, Mary Pickford şi D.W. Griffith şi formau United Artists, pentru a-şi produce propriile filme. Dar primul film făcut de către Chaplin la această companie a fost A Woman of Paris (1923). Au urmat The Gold Rush (1925) şi The Circus (1928), pentru care a primit un Oscar. În 1931 lansă City Lights, iar următorul sau film a fost was Modern Times (1936), care s-a dovedit a fi unul dintre cele mai mari succese ale sale. Filmul The Great Dictator (1940), acuza regimul nazist. Chaplin interpretă un rol dublu, fiind u bărbier evreu ce luptase în primul război mondial şi maleficul Adenoid Hynkel, dictatorul Tomaniei.

În 1945 a început să lucreze la Monsieur Verdoux (1947), iar în 1952 lansă cel mai bun film sonor al sau, Limelight în care jucă şi bunul sau prieten, Buster Keaton. În acelaşi an, s-a trezit târât în isteria anti-comunistă ce pusese stăpânire pe SUA, fiind acuzat de autorităţi că ar avea tendinţe comuniste. Scandalizat şi deprimat, Chaplin a părăsit Statele Unite, plecând în Elveţia. În timpul şederii sale în Europa, a mai făcut două filme: A King în New York (1957), lansat în America cu 20 de ani mai târziu şi ultima să peliculă, A Countess from Hong Kong (1967), ce-i avea în distribuţie pe Marlon Brando şi Sophia Loren. Ironic, acesta a fost şi singurul insucces al lui Chaplin.

În 1969, Chaplin a început să lucreze la alte filme, printre care şi „The Kid” şi „The Circus”. Avea de gând să facă şi un film numit „The Freak” cu fiică să Victoria Chaplin în rolul principal, în care ea să poarte aripile pe care el însuşi le purtase cu 50 de ani în urmă în The Kid. Dar, pe atunci Chaplin avea deja 80 de ani şi s-a retras să locuiască în Vevey, Elveţia.

În 1975 a fost numit Cavaler de către Regină.

A murit în somn, în noaptea de Crăciun a anului 1977.

Google îşi modifică logoul frecvent pentru a omagia diferite personalităţi ale culturii universale sau pentru a marca evenimente speciale din istorie.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă