15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialKizuna - liantul prieteniei

Kizuna – liantul prieteniei

Atrecut o lună de la cutremurul uriaş, urmat de tsunamiul care a făcut peste 13.000 de victime, produs în partea de est a Japoniei. Chiar şi în acest moment, peste 14.000 de persoane sunt date dispărute, iar aproximativ 150.000 de oameni sunt nevoiţi să locuiască în adăposturi. Aş dori să îmi exprim compasiunea sinceră faţă de toţi cetăţenii nu doar japonezi, ci şi străini care au fost afectaţi de cutremur, precum şi faţă de familiile acestora.

În privinţa centralei nucleare Daiichi de la Fukushima, în acest moment am mobilizat toate resursele şi depunem toate eforturile pentru a controla şi stabiliza cât mai rapid situaţia.

Luna care a trecut de la marele cutremur a fost o perioadă extrem de dificilă pentru Japonia. Dar, în acelaşi timp, cu această ocazie Japonia a simţit, o dată în plus, că are alături întreaga lume şi a mulţumit pentru aceasta.

Până acum, am primit mesaje de compasiune din partea a peste 130 de state şi regiuni, a aproximativ 140 de organizaţii internaţionale, a numeroase organizaţii non-guvernamentale şi a oamenilor din întreaga lume, care, în plus, şi-au exprimat sprijinul şi solidaritatea prin donaţii şi alte mijloace. Echipe de salvare din diferite ţări şi regiuni au sosit într-un timp foarte scurt şi au început imediat operaţiuni de salvare în zonele afectate de cutremur. Faptul că au adus alimente, medicamente, pături şi altele a fost un ajutor care i-a încurajat şi i-a mobilizat sufleteşte pe oamenii din zonele afectate. De asemenea, am primit mii de cocori de hârtie, împăturiţi cu stăruinţă de către copiii din ţările îndepărtate, care s-au rugat pentru refacerea zonei afectate de cutremur.

Din România, am primit din partea foarte multor persoane calde cuvinte de compasiune şi mesaje de încurajare. De asemenea, Crucea Rosie Română desfăşoară o campanie de strângere de fonduri pentru persoanele afectate de cutremur. Iar în diferite locuri din România se desfăşoară acţiuni de sprijinire a Japoniei, cum ar fi, printre altele: expoziţii de desene realizate de copii şi concerte comemorative dedicate victimelor cutremurului.

Aş dori să mulţumesc din suflet, în numele poporului japonez, pentru acest sprijin primit din partea lumii întregi şi din partea României.

Cu siguranţă Japonia va renaşte, se va reface şi va deveni o ţară şi mai frumoasă. Responsabilitatea Japoniei este însăşi avansarea pe acest drum al renaşterii, pentru a putea răspunde încurajărilor calde şi solidarităţii pe care societatea internaţională i le-au arătat, şi cea mai bună formă prin care îi poate mulţumi. Am convingerea că, prin potenţialul poporului japonez şi prin călduroasa colaborare cu socie-tatea internaţională, vom reuşi cu certitudine acest lucru.

Sunt, de asemenea, convins că Japonia va răsplăti cu siguranţă căldurosul sprijin primit din partea lumii întregi, prin contribuţia pe care şi-o va aduce la societatea internaţională.

Şi în acest scop, personal voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru reconstrucţia Japoniei. Prietenul la nevoie se cunoaşte.

Naoto Kan este primul ministru al Japoniei

Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă