16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialUn român de NBA preferă Europa

Un român de NBA preferă Europa

Componentul naţionalei de baschet a României, Vlad Moldoveanu, a câştigat ultimul turneu important înainte de draftul NBA, cu echipa K&D Rounds Landscaping.

 

Unul dintre cei mai valoroşi baschetbalişti români ai momentului, Vlad Moldoveanu, continuă să impresioneze lumea baschetului profesionist american. După ce la finalul lunii martie a devenit primul român care a jucat la All Star Game, din NCAA, săptămâna trecută s-a numărat printre cei mai valoroşi 64 de jucători din colegiile din SUA care participă în fiecare an la tradiţionalul tur-neu internaţional de la Ports-mouth (PIT). Competiţia care are loc de 58 de ani este considerată un soi de predraft al NBA, deoa-rece la fiecare ediţie echipele evoluează în faţa managerilor şi reprezentanţilor tuturor echi-pelor din NBA dar şi a formaţiilor puternice de pe alte continente. Nume celebre din istoria NBA au participat la PIT, cum ar fi John Stockton, Dennis Rodman, Tim Hardaway sau Scottie Pippen.

La ediţia din acest an a PIT, Vlad Moldoveanu a jucat în cadrul team-ului denumit K&D Rounds Landscaping şi a avut evoluţii remarcabile mai ales în două dintre partidele disputate.

Talentul său a atras atenţia managerilor din NBA, cinci echi-pe manifestându-şi interesul pen-tru român. „Orlando Magic, Memphis Grizzliles, LA Lakers, Detroit Pistons şi New Orleans Hornets s-au arătat interesate de Vlad”, ne-a mărturisit Carmen Tocală, mama baschetbalistului, care este şi preşedintele Federa-ţiei Române de Baschet. „De săptămâna viitoare, va intra în programul echipelor interesate de el, adică două-trei zile se va pregăti cu fiecare. Acest program se va întinde pe durata a şase săptămâni, deoarece pentru el urmează licenţa, la Washington, în 7-8 mai, iar apoi un program de pregătire cu antrenori privaţi” a mai spus Carmen Tocală.

Blocaj în baschetul american

Ziua cea mare, a selecţiei în NBA, va fi 23 iunie, jucătorii de care sunt interesate echipele din NBA urmând a juca de dimineaţă până seara, când se stabili nu-mărul aleşilor. Cu toate că aşteaptă cu nerăbdarea această dată şi îşi doreşte să evolueze în NBA, există mari şanse ca Vlad Moldoveanu să prefere în cele din urmă Europa. „A fost visul lui Vlad să ajungă aici şi desigur că îl sfătuiesc să şi-l urmeze. A plecat de acasă la 16 ani, iar acum e la un pas de a-şi atinge visul. Acum, nu banii îl interesează, mă refer la un contract în Europa, la o echipă de Euroligă, ci să-şi urmeze visul, să joace în NBA”, a declarat Carmen Tocală. „Pe de altă parte, NBA este blocat în perioada 1 iunie-1 ianuarie (n.r. – preşedinţii de cluburi din NBA au cerut să reducă cu 22 la sută salariile jucătorilor, şi cum aceştia nu au fost de acord, în perioada menţionată meciurile din NBA sunt suspendate), iar jucătorii americani vor să joace în Europa. Aşa că dacă america-nii vin în Europa, se pune pro-blema de ce să rămână Vlad într‑un cam-pionat blocat, mai ales că are avantajul că este eu-ro-pean, iar într-o echipă din Eu-ro-pa nu pot evolua decât maxi-mum doi jucători de peste Ocean”, a explicat Carmen Tocală.

Vlad Moldoveanu a devenit al 28-lea jucător din istoria American University care a depăşit bariera celor o mie de puncte marcate (1.012 în total). A fost inclus în echipa ideală a Patriot League pentru a doua oară consecutiv, devenind al treilea sportiv de la American University care a bifat această performanţă.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă