16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRomâncele au invadat podiumul la Campionatele Europene de Gimnastică

Româncele au invadat podiumul la Campionatele Europene de Gimnastică

Reprezentanţii noştri au cucerit nu mai puţin de şase medalii la Campionatele Europene care s-au încheiat ieri la Berlin.

 

Fantastic final la Campionatele Europene de gimnastică, ieri, în ultima zi a compe-tiţiei. Sandra Izbaşa şi Diana Chelaru au cucerit medaliile de aur, respectiv argint în competiţia de la sol, ultima probă feminină din concurs. Ele au devansat-o pe Yulia Belokobylskaya din Rusia, o altă mare favorită la titlu, care a trebuit însă să se mulţumească cu medalia de bronz. Cele două trofee s-au adăugat medaliilor de aur de la sol şi de argint de la individual compus cucerite de Flavius Koczi, bronzului de la individual compus obţinut de Amelia Racea, şi titlului european de la sărituri cucerit de aceeaşi Sandra Izbaşa.

Aur după şapte ani

Aurul obţinut de Sandra Izbaşa în concursul de sărituri are o conotaţie aparte. Nu numai că Izbaşa, intrată penultima în concurs, a „detronat-o” pe legendara Oksana Chusovitina, cea mai vârstnică gimnastă din competiţie la cei aproape 36 de ani ai săi, care a urcat pe treapta a doua a podiumului. Titlul cucerit de Izbaşa la sărituri este cu atât mai important cu cât este primul după o pauză de şapte ani în palmaresul feminin al României la acest aparat. „Trebuie să subliniez că medalia de aur a Sandrei este foarte importantă, pentru că e prima dată când România abordează cu siguranţă o finală la sărituri”, a declarat Adrian Stoica, preşe-din-tele Federaţiei Române de Gimnastică. „Nu s-a mai luat o medalie în această probă de şapte ani şi e de apreciat insis-ten-ţa antrenorilor pentru această probă faţă de colectivul tehnic anterior. Deocamdată e bine, nu putem vorbi de fericire pentru că noi suntem la muncă aici”, a mai spus Adrian Stoica.

Bătălie românească pentru bronzul absolut

În competiţia de la individual compus România a avut două reprezentante, pe Amelia Racea şi Diana Chelaru, dar cea care a urcat pe podium a fost prima. Diana Chelaru a avut medalia de bronz în buzunar până la ultima rotaţie, dar trofeul i-a fost „furat” pe final chiar de Amelia Racea. Titlul de campioană absolută a fost cucerit de Anna Dementyeva din Rusia, iar argintul european i-a revenit nem-ţoaicei Elisabeth Seitz.

Flavius Koczi, campion la sol şi argint absolut

O comportare excelentă a avut la Berlin reprezentantul nostru Flavius Koczi. Gimnastul român a debutat excelent în finala de la individual compus, cu cea mai mare notă din prima rotaţie, 16.100, obţinută la sărituri. Koczi şi-a păstrat „fotoliul” de lider şi după a doua rotaţie, în care a evoluat la paralele, fiind notat cu 14.225. În cea de-a treia rotaţie, Flavius Koczi a performat la bară fixă, nota primită fiind 14.225. La jumătatea concursului, Koczi se afla pe locul patru în clasamentul general. Exerciţiul următor, la sol, i-a adus lui Flavius Koczi o notă care l-a menţinut în lupta pentru medalii, 15.250, cu care a revenit pe primul loc. În penultima rotaţie, gimnastul nostru a evoluat la cal cu mânere, fiind notat cu 14.575, performanţă care l-a menţinut pe primul loc. La ultima apariţie din finală, Koczi a primit nota 14.450, după exerciţiul de la inele şi, cu un total de 88.825 puncte a câştigat medalia de argint, podiumul fiind decis la mare luptă. Medalia de aur a fost câştigată de germanul Philipp Boy, iar pe locul trei s-au clasat ucraineanul Mikola Kuksenkov şi britanicul Daniel Purvis.

Din păcate, nici unul din exerciţiile lui Flavius Koczi nu a putut fi văzut în transmisiune directă la TV, regizorii germani preferând, la fiecare rotaţie, sportivii din ţara lor, pe cei britanici sau iberici.

Marea favorită – out

Favorita la medalia de aur la individual compus, campioană mondială en-titre, rusoaica Aliya Mustafina a părăsit competiţia, după prima apariţie în finală. Mustafina s-a accidentat la genunchi, la aterizare, după ce a concurat la sărituri şi a fost transportată de urgenţă la spital. Gimnasta a suferit o ruptură la ligamentele încrucişate de la genunchiul drept şi va sta cel puţin jumătate de an departe de sala de sport.

Aur – Sandra Izbaşa, la sol şi sărituri; Flavius Koczi, la sol

Argint – Diana Chelaru, la sol; Flavius Koczi, la individual compus

Bronz – Amelia Racea, la individual compus

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă