16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCum am intrat în afaceri cu Gaddafi

Cum am intrat în afaceri cu Gaddafi

Familia colonelului Gaddafi, liderul autoritar al Libiei, deţine un imperiu estimat la 120 de miliarde de dolari, potrivit unor informaţii apărute în mai multe telegrame Wikileaks, date publicităţii de presa internaţională.

Muammar Gaddafi şi fii săi, controlează sau au controlat mai multe fonduri de investiţii din întreaga lume, firme de telecomunicaţii şi petrol. Totodată au avut acţiuni la Eni, Fiat, sau clubul de fotbal italian Juventus Torino, precum şi mai multe investiţii în ţări africane.

În ultima lună, mai multe state au blocat conturile familiei: circa 10 miliarde de lire sunt blocate în Marea Britanie, 1,2 miliarde de euro au fost puşi sub sechestru la Banca Naţională a Austriei, iar Statele Unite ale Americii au blocat conturi de 22 de miliarde de euro.

 O ofertă pe care nu o poţi refuza

Impostorii nu au stat mult pe gânduri şi au pus-o de o escrocherie pentru a-i păcăli pe naivii care doresc să se îmbogăţească rapid, chiar dacă nu în mod legal.

Reţeta este simplă: trimiţi un e-mail în numele familiei Gaddafi, cu un nume fictiv sub pretextul că ai corespondenţa supravegheată, propui o colaborare într-un fond de investiţii şi promiţi comisioane considerabile din orice tranzacţie.

Concret, romanialibera.ro a primit o scrisoare electronică de pe un cont de Yahoo!, semnată de al cincilea copil al colonelului, Hannibal Gaddafi. Acesta este absolvent al Şcolii de Afaceri din Copenhaga şi directorul Companiei Naţionale de Transport Maritim a Libiei din 2007, unul dintre cei mai influenţi oameni din Libia, până la conflictul care a determinat intervenţia militară a NATO în ţara nord-africană.

Într-un limbaj pedant, solicitantul se recomandă a fi “Hannibal Muammar al Gaddafi, fiul preşedintelui Libiei, după cum ştiţi.” Presupusul fiu de preşedinte prezintă pe scurt situaţia ţării, precum şi cea a conturilor grase ale familiei. Totuşi, “tatăl meu îmi spune că are 12,5 milioane de dolari depuşi în Asia de sud-est, pe numele unei companii de securitate. Tatăl meu a declarat banii ca bun personal al familiei”, spune escrocul.

Deoarece membrii familiei Gaddafi nu pot părăsi ţara, ar căuta pe cineva care să administreze fondul, investind banii în afaceri profitabile, “iar după ce războiul se va termina, voi veni în ţara ta, pentru a colabora.”

Dacă încă nu sunteţi convinşi, “Hanibal” este dispus să ofere “plăţi generoase şi apreciere dacă nu se pun multe întrebări”.  Toate detaliile şi documentele pentru încheierea formalităţilor ar urma să fie primite într-o valiză, în cel mai scurt timp.

Care este “combinaţia”

Ne arătăm interesaţi şi răspundem scrisorii iniţiale, cerând amănunte despre afacere. Răspunsul nu întârzie. Presupusul Gaddafi jr. ne mulţumeşte şi ne anunţă că va rezolva în cel mai scurt timp detaliile preluării afacerii din Asia. Tot ce trebuie să facem este să trimitem urgent toate detaliile personale, pentru a primi valiza cu documentele necesare: “compania de livrare are nevoie de adresa sigură corectă pentru a nu trimite pachetul la un destinatar greşit, o copie după actul de identitate (permis de conducere sau paşaport internaţional) pentru identificare în momentul livrării, şi numărul de telefon privat, precum şi faxul, dacă este cazul.”

În mod amuzant, suntem “certaţi” că nu am fost disponibili pe telefon, deşi nu am oferit încă niciun număr.

De această dată, aflăm că fondurile sunt într-un loc sigur din Marea Britanie, şi nu în Asia, cum am fost informaţi iniţial. Mai important, aflăm şi răsplata: 30 la sută din tranzacţii, dacă păstrăm tăcerea.

Schemele de escrocherie prin e-mail sunt nenumărate, dar de regulă există semne destul de clare prin care le putem identifica: adresele de e-mail diferă de numele folosit în semnătură, ni se promite “marea cu sarea”, dar, înainte de toate, trebuie să plătim o taxă de înscriere, sau să oferim date personale şi copii după acte oficiale.

Cel mai probabil, naivii care se încred în astfel de promisiuni ajung, în acte, administratori ai unor firme fantomă. În cazul în care firma intră în atenţia autorităţilor, administratorul este tras la răspundere, fără a şti măcar de ce.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă