Adaptarea la situaţii noi este valabilă şi în cazul amenajărilor interioare. În acest sens, modificarea structurii familiei poate reprezenta o provocare.
În rândurile următoare vom prezenta o cameră care a fost transformată din bucătărie în dormitor, pentru a fi locuită de doi copii. Deoarece aceştia au crescut suficient pentru a avea propria lor cameră, părinţii au decis să reorganizeze întregul apartament pentru a potenţa gradul de confort pe care spaţiul îl poate oferi.
Întrucât apartamentul se află într-un imobil vechi de 80 de ani, el a necesitat lucrări majore de renovare. Zona de noapte, spre exemplu, a fost demolată în totalitate, din cauza structurii precare a pereţilor. Au fost turnate fundaţii noi, iar pereţii au fost reconstruiţi din blocuri de BCA şi au trecut prin toate etapele de finisare ale unei zidării noi.
Plafonul a fost realizat din lemn şi plăci de OSB, faţa interioară fiind placată cu gips-carton.
Mobilarea şi decorarea dormitorului s-au bucurat atât de implicarea părinţilor, cât şi a celor doi copii. Chiar dacă încăperea nu este una prea mare (10 mp), implicarea tuturor membrilor familiei a dat rezultate excelente la final.
Problema locurilor de dormit a fost rezolvată funcţional şi economic. Patul nu este unul suprapus, cum pare la prima vedere, ci sunt două paturi separate. Cel de jos este mai vechi şi, pentru că are dimensiuni reduse, a fost destinat copilului mai mic. Pentru cel mare a fost cumpărat un pat matalic, care a fost suprapus peste cel vechi, din lemn (foto 1).
Pentru corpurile mari de mobilier – dressingul şi dulapul pentru cărţi – au fost alese uşi glisante, respectiv armonică. A fost cea mai potrivită alegere pentru acest spaţiu, deficitar în ceea ce priveşte funcţionalitatea.
Deoarece a fost imposibil să se găsească spaţiu pentru două mese de lucru, s-a optat pentru un birou suficient de mare încât ambii copii să poată lucra simultan. Scaunele au fost alese de copii, criteriul principal fiind confortul (foto 2).