16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCare sunt cei mai inteligenţi 10 oameni din lume

Care sunt cei mai inteligenţi 10 oameni din lume

Cel mai răspândit fel de a măsura inteligenţa rămâne aşadar cuantificarea performanţelor intelectuale, cumulate cu teste nu foarte exacte.

romanialibera.ro vă prezintă un top al celor mai inteligenţi 10 oameni în viaţă din lume, bazat pe un clasament al publicaţiei Business Insider. Printre aceştia se numără oameni de ştiinţă, politicieni, dar şi necunoscuţi.

10. Un om cu o putere politică extraordinară, ajutat, potrivit cifrelor, de un IQ excepţional, este premierul israelian Beniamin Netanyahu, 62 de ani. Acesta are un IQ de 180, fiind considerat, totodată, între primii 50 cei mai influenţi oameni ai lumii.

9. Politician şi inginer, despre cubanezul John H. Sununu se spune că este membru al Societăţii Mega, în care au acces doar cei care se încadrează între cei mai deştepţi 0,0001% oameni din lume. Sununu a devenit celebru nu datorită inteligenţei sale, estimată la un IQ de 180, ci a unui scandal din vremea când era şeful administraţiei prezidenţiale a lui George Bush senior, între 1989-1991. El a fost acuzat că a abuzat de privilegiile guvernamentale de călătorie.

8. Actorul american James Woods (64 de ani), a fost bursier la celebrul MIT, iar în timpul liceului a urmat un curs de algebră liniară la UCLA. Coeficientul său de inteligenţă este estimat la 180.

7. Probabil cea mai inteligentă femeie din lume este Marilyn von Savant (64 de ani, SUA). Ea a fost încoronată cinci ani la rând drept femeia cu cel mai mare IQ din lume, atingând nivelul de 228 la mai multe teste. Alte teste au evidenţiat un IQ de 190. Este autoare.

6. Celebrul şahist Gari Kasparov (47 de ani) a încheiat la egalitate un joc împotriva unui computer care putea calcula trei milioane de poziţii pe secundă. De origine din Azerbaidjan, Kasparov are un IQ estimat între 135 şi 190.

5. La jumătatea clasamentului se află nigerianul Philip Emeagwali, 56 de ani. A părăsit şcoala la nici 13 ani, pentru a lupta în războiul civil din Nigeria. A fost auto-didact, echivalându-şi studiile în Statele Unite, unde a obţinut o diplomă de licenţă şi trei de master în matematică, mediu şi inginerie marină. A încercat să obţină şi un doctorat, însă nu a primit diploma în urma unui caz de discriminare. Are un IQ estimat la 190.

4. O altă surpriză este Cristopher Michael Langan, de 59 de ani. A lucrat în construcţii, ca văcar, pompier forestier, mână de lucru la fermă sau agent de pază, fiind scriitor acum. A renunţat la facultate după ce a constatat că profesorii săi nu erau calificaţi pentru a-l învăţa ceva util. Are un IQ de 195-210.  Se spune că a trăit o viaţă dublă timp de mai mulţi ani: ziua, muncă necalificată, noaptea ecuaţii complexe.

3. Cu un IQ excepţional, coreanul de 49 de ani Kim Ung-Yong, a fost un copil precoce. La şase luni vorbea fluent coreana, iar la trei ani era student la fizică la Universitatea Hanyang. A lucrat la NASA până la 16 ani, după care s-a întors în Coreea de Sud, unde este inginer civil şi profesor universitar.           

2. 225 este coeficientul de inteligenţă atins de americanul Cristopher Hirata, de 29 de ani. A sărit peste gimnaziu, iar la 16 ani explora posibilitatea de a coloniza planeta Marte, la NASA.

1. Australianul Terence Tao, 35 de ani, este posesorul unui coeficient de inteligenţă între 220-230. A primit titlul de doctor de la Universitatea Princeton, la doar 20 de ani, devenind cel mai tânăr profesor cu drepturi depline de la UCLA, la doar 24 de ani.

Cum se citeşte IQ-ul

Un IQ peste 140 se înseamnă geniu, sau aproape de geniu. Cei cu un coeficient între 130 şi 139 sunt consideraţi înzestraţi. Oamenii cu IQ între 120 şi 129 înseamnă super inteligenţă. Între 110 şi 119 inteligenţa este superioară, în timp ce un IQ între 90 şi 109 simbolizează normalitate, inteligenţă medie.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă